Volledig scherm
© Taina Monteiro

Saxion Deventer zet tentamenfraudeur buitenspel

DEVENTER - Saxion-studenten kunnen binnenkort niet meer frauderen met toetsen. De Hogeschool in Deventer werkt samen met vier andere hogescholen aan fraudebestendige tentamens.

Iedere student krijgt bij toetsen een unieke digitale set vragen voorgeschoteld. Saxion, Hogeschool Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en de Haagse Hogeschool ontwikkelen een landelijke database die inmiddels al duizenden toetsvragen bevat. De vijf onderwijsinstellingen tellen gezamenlijk 170.000 studenten.

Aandacht voor nieuwe methode
Er zijn nog gesprekken gaande met andere hogescholen die zich aan willen sluiten.De deelnemende hogescholen doen geen moeite meer om tentamenvragen te beschermen tegen diefstal door leerlingen. Sterker: de opgaven zijn beschikbaar om mee te oefenen. De veelheid aan beschikbare vragen moet fraudeurs juist de wind uit de zeilen nemen. ,,We willen voorkomen dat vragen gestolen worden, maar tegelijk is het ook geen probleem meer. Er zijn zoveel vragen dat je ze niet allemaal uit het hoofd kan leren’’, zegt directeur Bert Velt, binnen Saxion verantwoordelijk voor de toetsing. Een computer haalt willekeurig een selectie aan vragen uit het aanbod. ,,Geen een vraag is hetzelfde als een ander in het lokaal.’’

Schandalen
Toetsfraude is een belangrijk thema op hogescholen sinds een aantal grote fraudeschandalen. Volgens Saxion in Deventer gaat het jaarlijks wel een keer mis met een toets.
Saxion hoopt zo snel mogelijk over te stappen op het nieuwe systeem, waarmee in Den Haag en Rotterdam inmiddels wordt gewerkt.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer