Volledig scherm
© Thinkstock

Saxion-studenten werpen frisse blik op verstofte moordzaken

Als het aan hogeschool Saxion ligt gaan burgers binnenkort onopgeloste moordzaken van een frisse nieuwe blik voorzien.

Dit plan wordt donderdagmiddag door de hogeschool toegelicht tijdens het Grootste Kennisfestival van Nederland in Deventer. Initiator is dr. Jaap Knotter, verbonden aan het Saxion lectoraat Advanced Forensic Technology. Knotter ontwikkelt een methode om het aanpakken van de zogenaamde coldcases op te pakken. Oude, onopgeloste zaken zouden met denkkracht van studenten en inzet van vrijwilligers, nieuw leven ingeblazen kunnen worden. 

Tijdrovend

Het recherchewerk van politie en justitie is tijdrovend en zaken blijven liggen, stelt Knotter in een schriftelijke verklaring. Saxion is daarom met het bedrijf Pandora Intelligence bezig een moorddatabase te vullen, gebaseerd op informatie uit open bronnen. Knotter: ,,Met de hulp van een moorddatabase en de denkkracht van studenten en vrijwilligers kunnen mogelijk nieuwe onderzoekslijnen gegenereerd worden. We willen zo een bijdrage leveren aan een veiligere samenleving en de slagkracht van de politie ondersteunen.”

Eigen rechter

Saxion ziet de nieuwe techniek als een nieuwe vorm van burgerparticipatie. ,,Daarmee kan politie en justitie wellicht besluiten een onopgeloste zaak weer te heropenen’’, aldus Knotter, die benadrukt dat het niet de bedoeling is dat studenten voor eigen rechter gaan spelen. ,,De opsporingsbevoegdheid van politie en justitie is en blijft een taak van hen.’’

Tijdens het uitverkochte kennisfestival in het Deventer Havenkwartier, dat donderdag om 13.00 uur van start gaat, gaat Knotter zijn initiatief verder uit de doeken doen.

Volledig scherm
Saxion Hogeschool. © Taina Monteiro

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer