Volledig scherm
In Zwolle is inmiddels het eerste Knarrenhof gebouwd en officieel geopend. Peter Prak (links) van Stichting Knarrenhof Nederland overhandigt op deze archieffoto de sleutels aan de eerste bewoners. © Frans Paalman

Schot in Knarrenhof-plannen voor Zutphen en Deventer

Van de 51 geplande levensloopbestendige woningen in de Zutphense wijk Noorderhaven is op ruim dertig een optie genomen. ,,Achttien woningen zijn nog vrij'', zegt Peter Prak, bedenker van het nieuwe woonconcept Knarrenhof.

Voor een aantal grotere appartementen en grondgebonden eengezinswoningen in het Zutphense Knarrenhofproject blijft de belangstelling wat achter. Prak: ,,Als voor 70 procent van de woningen intentieverklaringen zijn getekend, gaan we over naar de ontwerpfase. Die duurt een half jaar. Ik schat dat we op z'n vroegst begin 2019 met de bouw kunnen beginnen.'' In Zutphen hebben 110 huishoudens zich als belangstellenden ingeschreven voor de Knarrenhof in Noorderhaven. 

Locaties

In een Knarrenhof wonen mensen aan een hof bij elkaar en zorgen zij ook voor elkaar. In Deventer is de animo nog groter dan in Zutphen; 185 huishoudens,  zo'n 300 mensen, hebben serieus belangstelling. Met lokale kartrekkers en de gemeente is Stichting Knarrenhof Nederland op zoek gegaan naar geschikte locaties. 

Van de vijf geselecteerde plekken, zijn volgens Prak twee het meest realistisch. Om geen slapende honden - lees projectontwikkelaars - wakker te maken, houdt hij deze nog geheim. De grond is particulier eigendom. ,,De eigenaren willen graag meewerken. We hopen voor de zomer met een of beide eigenaren een contract af te sluiten. De voortekenen zijn gunstig.'' Prak verwacht dat het in Deventer minimaal om dertig woningen gaat. ,,Als we de wind mee hebben, kunnen we in Deventer medio 2019 gaan bouwen.''

  1. Raambuurt furieus over mogelijke afsluiting Bokkingshang in Deventer, maar is dat wel terecht?
    PREMIUM
    Video

    Raambuurt furieus over mogelijke afsluiting Bokkings­hang in Deventer, maar is dat wel terecht?

    De Bokkingshang afsluiten voor verkeer, zodat de drukke route tussen de Welle en Wilhelminabrug vervalt. Het afsluiten van de weg wordt geopperd in een rapport over de aanpak van P-garage onder de brug. Die suggestie leidt tot onrust in de naastgelegen Raambuurt; bewoners vrezen voor de bereikbaarheid van de wijk. Volgens de gemeente is afsluiting niet uitgesloten, maar gaat dat voorlopig zeker niet gebeuren.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer