Volledig scherm
Dominee Arjen van der Spek uit Holten. © Lenneke Lingmont

Schrijfwedstrijd scholen gekoppeld aan viering 500 jaar reformatie

DEVENTER/HOLTEN - Volgend jaar is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther op 31 oktober zijn 95 stellingen aan de slotkapel in het Duitse Wittenberg bevestigde. Het begin van een religieuze revolutie. Niet alleen Duitsland staat stil bij de reformatie, ook alle provincies in Nederland houden een jaar lang festiviteiten in estafettevorm.

Voor Deventer is op zaterdag 7 januari 2017 een prominente rol weggelegd. Vanuit Gelderland meert Veluanus per boot aan en zal Lebuïnus de estafetterol overhandigen. Dit gaat gepaard met een groot festijn in de Lebuïnuskerk.

Invloed

Volgens ds. Arjen van der Spek uit Holten een moment om bij stil te staan. Nederland, en zeker ook Overijssel, had er volgens hem heel anders uit gezien als de reformatie niet had plaatsgevonden. ,,Je vindt de invloed tot op de dag van vandaag terug in de kunst, cultuur en literatuur."

Alle provincies hebben een onderdeel van het protestantse gedachtegoed toegewezen gekregen. Thema voor Overijssel is: 'Hoe goed moet je zijn?' Om ook jongeren te betrekken, bedacht Van der Spek samen met ds. Reinier Gosker en ds. Jan Dirk Wassenaar van de werkgroep '500 jaar protestant' van de Protestantse Kerk in Overijssel een opdracht voor duizenden leerlingen van alle middelbare scholen in Overijssel. Schrijf een opstel, gedicht of kort verhaal over 'Hoe goed moet je zijn'.

Leuke prijs

De scholen zijn inmiddels aangeschreven. Met extra lesmateriaal als ondersteuning voor de docenten. Wie het mooiste gedicht, opstel of verhaal instuurt, maakt kans op een leuke prijs die tijdens het grote manifest op 7 januari wordt uitgereikt. Leerlingen kunnen tot 15 november hun bijdragen insturen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer