Volledig scherm
Een parkeerder kijkt verbaasd naar de sensoren die zijn aangebracht in de parkeervakken. © de Stentor

Sensoren in straat moeten in Deventer automobilist
naar vrije parkeerplek leiden

Opvallend gezicht in de Deventer binnenstad: in een flink aantal parkeervakken op straat zijn buttons aangebracht. Het blijkt om ‘slimme’ sensoren te gaan, die moeten zorgen dat automobilisten sneller een vrije parkeerplaats vinden. 

De buttons geven actuele bezettingsdata door aan verkeersapps, die de bestuurder zo laten weten waar op dat moment een parkeerplek beschikbaar is.

De aanpak moet zorgen voor minder zoekverkeer in de historische binnenstad, zo laat wethouder Frits Rorink (CDA) weten. Het gaat volgens hem om een proef, die de gemeente benut om te kijken of het werkt. ,,Je ziet nu nog dikwijls dat automobilisten een eind door de binnenstad rijden, op zoek naar een plekje.’’ 

Dat geeft onnodige verkeersbewegingen, zeker in een historische binnenstad, waar de straatjes nauw zijn en het woongenot wordt aangetast. Zowel vergunninghouders als betaald parkeerders moeten profiteren van het systeem, dat mogelijk ook zorgt voor een mindere druk op populaire plekken en betere benutting van nu vaak ongebruikte plekken.

Volledig scherm
Een sensor in een parkeervak aan de Stromarkt. © de Stentor

De sensoren zijn gisteren aangebracht op de Stromarkt en liggen ook in parkeervakken in de Hofstraat en aan de Zandpoort. 

Uitgangspunt voor Deventer blijft nog wel steeds dat automobilisten zoveel mogelijk in de parkeergarages parkeren voor langparkeren. 

De parkeervakken aan de Zandpoort zijn (ook) aangesloten om de digitale borden op de parkeerring rond de binnenstad, waarop staat aangegeven hoeveel vrije plekken er actueel zijn.

Volledig scherm
De parkeerplekken aan de Zandpoort zijn ook gekoppeld aan de digitale informatieborden met vrije parkeerplaatsen op de parkeerring rond de binnenstad. © de Stentor
  1. Verbazing over dwangsom van Elburg, die prompt weer wordt ingetrokken: ‘Niet te verklaren’
    PREMIUM

    Verbazing over dwangsom van Elburg, die prompt weer wordt ingetrok­ken: ‘Niet te verklaren’

    Anja Dwars en Hans Bakker uit Deventer zijn niet te spreken over de gemeente Elburg. Die dreigde met een dwangsom als het stel geen informatie zou verschaffen over hun huurder Marjan Liemburg, waarvan Elburg denkt dat ze permanent woont in een recreatiewoning in Doornspijk. Dwars en Bakker verstuurden de informatie, maar kregen tóch een dwangsom van 2500 euro. Die vervolgens weer werd ingetrokken.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer