Sinterklaas arriveert in Deventer

videoAlle kinderen in Deventer konden zaterdagochtend opgelucht ademhalen: het schip van Sinterklaas is de Hanzestad niet voorbij gevaren. Iets na half tien 's ochtends arriveerde de goedheiligman met zijn vaartuig bij de kade van de Welle, waar een enorme groep mensen verwachtingsvol stond te wachten.

Vrieskou, hoogwater en dichte mist zorgden er wel voor dat aanpassingen gedaan moesten worden. Zo kon slechts één schip onder de Wilhelminabrug doorvaren om aan te meren bij de kade - natuurlijk was dit het schip met Sint zelf. Burgemeester Andries Heidema van Deventer stelde iedereen gerust. Hij kondigde aan dat de rest van de vaartuigen later op de dag mochten aanmeren, zodat 'alle cadeautjes veilig aankomen'.

Dat de goedheiligman er zin in had, bleek wel uit de relatief hoge snelheid waarmee de boot - partyjacht Carpe Diem van Rederij Thuishaven - kwam aangevaren. Bij de aanlegplaats aan de Welle moest nog even gedraaid worden. Publiek kon vanwege hoogwater niet op het Verlaagde Wellepad staan. Daardoor was er een enorme drukte op de Welle zelf.

Verordening

Dat Sint pas vlak voor Pakjesavond in Deventer komt, is een plaatselijke traditie. In de algemene plaatselijke verordening van de stad staan hierover regels opgenomen die dateren uit begin vorige eeuw. Er staat dat in Deventer Sint of een hulpsinterklaas zich niet eerder dan 5 december binnen de stadsmuren mag laten zien. Sinds 2011 wordt daarvan afgeweken: de zaterdag vóór 5 december mag Sint aanmeren. 

Vanaf de Welle is Sint met zijn schimmel Amerigo de stad ingegaan, waar hij feestelijk werd onthaald. In de Grote Kerk was hij eregast van een groot feest. 

Volledig scherm
Sint zette zaterdagochtend voet aan wal in Deventer. © Judah Bolink

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Is Deventer blij met de jubileumkerstboom op de Brink?

Is Deventer blij met de jubileumkerstboom op de Brink?

  • Ja, het is een echte topboom! (86%)
  • Hij kan er zeker mee door. (6%)
  • Deventer verdient een mooier exemplaar. (4%)
  • Deze boom is het aanzien niet waard. (4%)
3504 stemmen