Volledig scherm
PREMIUM
Zo ligt het Pothoofd er nu bij. Een deel van het front aan de IJssel wordt gesloopt. © FOTO HISSINK

Sluiskwartier verandert in eigenzinnig Deventer buurtje

Deventer krijgt er met het Sluiskwartier aan de rand van de binnenstad een eigenzinnig buurtje bij. Achter de stadsbrouwerij Davo komt een mix van nieuwbouw en herstel van de meeste waardevolle panden aan het Pothoofd langs de IJssel. Die richting was al langer bekend, maar inmiddels heeft de gemeente een stedenbouwkundige schets laten maken van het gebied.

Het huidige parkeerterrein aan de Sluisstraat verdwijnt en maakt plaats voor een parkachtige, groen gebied. De auto is dan iets verderop welkom, op een langgerekte strook tussen de oudere panden aan het Pothoofd en het parkje. Die parkeerplekken komen in één lijn te liggen met de Buitengracht, op de plek waar vroeger ook water was. De open structuur van de grachtenloop wordt zo enigszins hersteld, waarbij het middenterrein een doorkijk biedt naar de Lebuinuskerk in de binnenstad. De parkeerplekken zijn voor bewoners en voor openbaar gebruik.

  1. De mannen van The Lemon Tree in Deventer koken zichzelf in de kijker van sterrenkokend Nederland
    PREMIUM
    Video

    De mannen van The Lemon Tree in Deventer koken zichzelf in de kijker van sterrenko­kend Nederland

    Restaurant The Lemon Tree van Valentijn Bergers ging op Valentijnsdag open. Vernieuwend, anders, verrassend, moest het zijn. Tegen de stroom in opende de Deventenaar in ‘zijn stadje’ een restaurant dat in de buurt komt van zijn droom. Zeven maanden later bestormt het restaurant de hitlijsten en wordt deze maandagavond derde in de strijd van The Fork, waarbij de Michelinsterrenkoks van Nederland nieuw geopende restaurants nomineren.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer