Volledig scherm
In de oude schilwijken van Deventer liggen de woningen dicht aan het spoor. © Liselotte Kolthof/archief

Snerpend piepgeluid irriteert Deventer;
oproep aan Den Haag er iets aan te doen

Een bekend geluid voor iedere Deventenaar en een grote ergernis voor inwoners die direct bij het spoor wonen in de stad. Het gesnerp en gepiep van treinen in de bocht tussen de spoorbrug en het Deventer station.

Om die geluidsoverlast terug te dringen, vraagt de gemeente Deventer het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om mee te doen aan een proef. Daarbij wordt een substantie op de rails gespoten, waardoor het piepen en knarsen in de bocht vermindert. Het gaat volgens de gemeente om een biologisch afbreekbaar smeermiddel.

In Hilversum, Leiden, Nijmegen en Soest wordt al geëxperimenteerd met deze ‘smeerpottenmethode’.

Enquête

Onlangs is onder bewoners die op maximaal tweehonderd meter van het spoor wonen in Deventer een enquête gehouden. Meer dan zeventig procent gaf aan overlast te ervaren. 28 procent stelt dat dit invloed heeft op de gezondheid, zoals verminderde nachtrust. Ook zijn er zorgen over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor.

De enquête is gehouden nadat bezorgde bewoners zich hebben verenigd in de werkgroep Deventer Spoort. De peiling is mogelijk gemaakt door de gemeente. Gemeente en bewoners gaan in overleg over mogelijke verdere maatregelen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer