Speel jezelf fit met online Deventer nabouwen
Hoe je kinderen achter de computer vandaan haalt? Door ze een computerspel aan te bieden waarmee ze wel naar buiten móeten. Met dat concept verwacht Sportbedrijf Deventer Nederland te veroveren.
Delen per e-mail
Het klinkt tegenstrijdig. Kinderen in beweging krijgen met een computerspel. Bij Sportbedrijf Deventer zijn ze ervan overtuigd dat het kan. Vier jaar lang is gewerkt aan Happy Life, een speciale server voor het immens populaire spel Minecraft. In een notendop: kinderen kunnen virtueel alleen verder komen door buiten hun benen te strekken.
Meer steden
De verwachtingen op het kantoor van de uitvoeringsorganisatie voor het Deventer sportbeleid zijn hooggespannen. Vierduizend acht- tot twaalfjarigen verwachten ze dit jaar aan zich te binden met het nieuwe project. En dat zijn enkel kinderen uit Deventer zelf. Soortgelijke initiatieven staan op de rol voor tenminste Enschede, Almelo en Zwolle, later mogelijk nog meer steden - alle gecoördineerd vanuit Deventer.
We hebben het over dé manier om een grote groep kinderen te monitoren
"We hebben het over dé manier om een grote groep kinderen te monitoren en hun tegelijkertijd te prikkelen om meer naar buiten te gaan, om in beweging te komen - want daar gaat het ons om. Bovendien biedt het mogelijkheden om direct met kinderen te communiceren. Dan kun je denken aan voorlichting over gezonde voeding", zegt Aschwin Lankwarden, directeur van Sportbedrijf Deventer. "Er is lang aan dit project gewerkt, er zit een grote investering in."
Minecraft
Om Happy Life te begrijpen, is een korte uitleg nodig van Minecraft. Dit computerspel bestaat sinds 2011 en telt meer dan vijftig miljoen spelers wereldwijd, vooral jonge kinderen. Het spel lijkt op een soort LEGO in een virtuele wereld: spelers kunnen in de meest basale vorm - de zogenoemde creatieve modus - eindeloos bouwen met allerlei blokjes, zonder een vooraf vastgesteld doel. In de meest gespeelde modus, survival geheten, moeten de spelers op zoek naar grondstoffen om te kunnen overleven en te bouwen.
"We hebben voor Happy Life een Minecraft-server opgezet waar kinderen worden uitgenodigd om zelf hun eigen woonomgeving na te bouwen", zegt Mark Wuestman, projectleider van Happy Life. "Van de Adelaarshorst tot De Scheg. Samen bouwen ze aan een virtueel Deventer. Ze hoeven geen grondstoffen te verzamelen om aan de slag te kunnen, maar hebben speciale Happy Coins nodig. Die muntjes kunnen ze alleen verdienen door te bewegen, buiten in de echte wereld. Hoe meer stappen ze zetten, hoe meer ze kunnen bouwen."
Gezond gedrag
Hoe meer stappen ze zetten, hoe meer ze kunnen bouwen.
Happy Life draait om gamification, een concept waarbij spelelementen worden gebruikt om mensen ergens toe te zetten - in dit geval letterlijk tot goed en gezond gedrag. "Om te kunnen meten hoeveel de kinderen hebben gelopen of gefietst, hebben ze een Happy Life-app nodig op hun mobiele telefoon. Die app kan het aantal stappen en fietskilometers tellen, waarna ze beloond worden met Happy Coins. Met de coins kunnen ze op de Minecraft-server bouwmaterialen kopen."
Kinderen hebben dus een telefoon nodig én Minecraft. Volgens directeur Lankwarden geen probleem. "We hebben grondig onderzoek gedaan. Minecraft is de meest gespeelde game onder jongeren tot 12 jaar. Deventer telt zo'n 6.000 kinderen tussen de acht en twaalf jaar. Daarvan denken we er zo'n 4.000 te kunnen bereiken. We verwachten dat een plaatselijke online community ontstaat, een digitale gemeenschap. De jongeren sporen elkaar aan om het spel ook te spelen."
Concept
Happy Life gaat eind volgende maand online. Er is een pilot gedraaid met een groep kinderen die het spel uitvoerig hebben getest. "Zij zijn razend enthousiast", zegt Wuestman. Hij voorziet geen problemen voor als de Minecraft-hype onder de jeugd komt stil te liggen. "Dan zoeken we een andere game. Het gaat om het concept, om de verbinding tussen online en offline - niet om Minecraft zelf. Wij geloven hierin. En we zijn niet de enige: de interesse is groot. Binnen vijf jaar verwachten we de provinciegrenzen over te gaan."
Verder in het nieuws
-
Klimmendaal hervat op 4 maart behandelingen in Deventer
Goed nieuws voor de patiënten van revalidatiecentrum Klimmendaal die sinds begin dit jaar moesten uitwijken naar Zutphen of Apeldoorn. Vanaf 4 maart kunnen ze weer terecht in Deventer. De gemeente en het revalidatiecentrum zijn het namelijk onlangs eens geworden over het tijdelijke gebruik van het pand aan de Hunneperkade. -
Vereniging in oprichting maakt zich sterk voor Nedersaksisch
Voor behoud van het Nedersaksisch als officiële streektaal komt een nieuwe lobby op gang. Een vereniging wil zich vanaf haar oprichting op 6 april onder meer sterk maken voor Nedersaksische leermiddelen in het onderwijs, ter stimulering van een tweetalige opvoeding. -
Campagne voor Deventer kandidatuur WK tijdrijden lijkt begonnen
Deventer is serieus bezig met het binnenhalen van het WK tijdrijden voor merkenteams, officieel het World Championship Team Time Trial (WCTTT) geheten. Terwijl de gemeenteraad nog een definitief besluit moet nemen over de kandidaatstelling, maakt de ambtelijke organisatie inwoners van de Koekstad vast warm voor wat mogelijk komen gaat. Vandaag is een filmpje gedeeld waarin de stad een wielerfestijn met ‘honderd dagen aan side-events’ wordt voorgespiegeld. -
Veertig nieuwe struikelstenen in 2019 in Deventer
De werkgroep Struikelstenen Deventer legt in 2019 28 nieuwe struikelstenen in de stad om in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's gedeporteerde en vermoorde Joodse Deventenaren te herdenken. De focus ligt dit jaar geografisch vooral op de Raambuurt. -
quiz Hoe goed ken jij jouw provincie?
-
Oproep Mijnweekend: jouw evenement in de krant of online? Mail ons!
-
PREMIUM
video Missverkiezing voor Overijsselse koeien in IJsselhallen
Een vleeskeuring, maar dan anders. In de IJsselhallen gaan Overijsselse koeien de figuurlijke strijd met elkaar aan om de titel ‘mooiste koe van Overijssel’. Een bijzondere wedstrijd, vindt ook Bettie Altenburg. Ze is vanuit Friesland naar Zwolle gekomen voor haar passie. ,,Het is gewoon prachtig om te zien.’’ -
Deventenaar die zwangere vriendin doodde ziet af van hoger beroep
Harm-Jan L. , die veroordeeld werd voor het in juli 2016 op brute wijze doden van zijn zwangere vriendin Raelitzha uit Deventer, ziet geen heil meer in een hoger beroep. Dat bevestigt zijn advocaat Jeroen Michels.
In samenwerking met indebuurt Deventer