Spelen in de uiterwaarden zoals het bedoeld is bij Woeste Willem

VideoNatuurspeelplaats Woeste Willem is nog net niet af. Er worden nog driftig wilgentenen gevlochten en de laatste hand moet gelegd worden aan de afwerking. Maar nu is al duidelijk dat Deventers nieuwste speelplek een schot in de roos is. Vier dagen voor de officiële openingen wentelen de Worpkindjes zich gierend van het lachen door de rivierklei. 

De warmste 16e oktoberdag sinds de temperatuurmeting begon. Ruim boven de twintig graden. Dan zoek je na schooltijd een plek om lekker buiten te kunnen spelen. En dan maakt het helemaal niks uit dat die plek nog niet helemaal af is. Want een natuurspeelplek hoeft ook niet af te zijn. De gelegenheid is genoeg.

Moeders staan bovenaan de berg klei. Ze wagen zich niet naar beneden in de geul waar hun dochters en zonen eerst alleen met opgestroopte broeken, maar alras met alleen een onderbroek rondbanjeren. ,,We wonen dichtbij'', grijnzen ze, met een blik op de wachtergelegen woonwijk. De kinderen hoeven niet op de fiets. En ze kunnen zich ook best een beetje afspoelen in het water in de IJsselhank.

Wensen

De kinderen gaan ondertussen steeds een stapje verder. Een glijbaan werkt heel mooi in de natte klei. En die kun je ook best op je buik af. ,,Wel je hoofd naar boven'', roepen de moeders als enige advies. Woeste Willem is nog niet af. ,,Maar het heeft weinig nut om af te zetten'', herhalen ze de woorden van Nienke Nijhoff die de aanleg begeleid. ,,En zeg nou zelf: wat kunnen ze hier kwaad? Dit is toch hoe het bedoeld is?'' Wensen zijn er nog wel. ,,Misschien een klein tentje, waarin de mama's een klein drankje tot zich kunnen nemen'', dromen ze in het zonnetje. 

Opening

Vrijdag is de officiële opening. Bewust gekozen omdat er dan op maandag en woensdag herfstvakantieactiviteiten gepland konden worden. ,,Maar dan is het vast tien graden kouder. Niet erg hoor. Maar dit vinden ze natuurlijk prachtig.'' De bemodderde sandalen staan aan de kant, de t-shirts min of meer in de originele kleur in een hoopje er naast. En de jongens en meiden  gaan gillend van plezier achter elkaar aan. Onherkenbaar. ,,Een pomp om af te spoelen. Dat is misschien nog een idee'', wensen de moeders. Maar ach, het is maar een idee. Echt nodig is het niet, met de IJsselhank op een paar meter. 

Volledig scherm
Natuurspeelplaats Woeste Willem in Deventer is nog helemaal niet klaar. Maar dat maakt uit, op 16 oktober 2017 als het zo lekker warm is. © Angelique Rondhuis
  1. Gemist? Verborgen gezin ontdekt in boerderij in Ruinerwold, opnieuw boerenprotesten en Apeldoorn doet vuurwerk in de ban

    Gemist? Verborgen gezin ontdekt in boerderij in Ruinerwold, opnieuw boerenpro­tes­ten en Apeldoorn doet vuurwerk in de ban

    Het nieuws was bijna niet bij te houden deze week, met name de ontwikkelingen rond de ontdekking van een gezin in een boerderij in het Drentse Ruinerwold volgden elkaar in duizelingwekkend tempo op. Maar ook de boeren trokken er deze week massaal op uit om opnieuw te protesteren tegen het stikstofbeleid, zowel in de regio als in het westen van het land. In Emst werden veertien schapen gedood door een wolf.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer