Volledig scherm
Komend weekend rijden er tussen Deventer en Hengelo geen treinen. Op Colmschate wordt de bewaakte spoorwegovergang ontmanteld. © ANP

Spoorovergang Colmschate verdwijnt, komend weekend treinhinder bij Deventer

De bewaakte spoorwegovergang in het oude dorp Colmschate in de Stationsweg wordt vanaf vrijdagavond definitief afgesloten. De operatie geeft komend weekend hinder voor het treinverkeer. Tussen Deventer en Hengelo zet NS bussen in. 

De ontmanteling van de overgang begint vrijdagavond om 22 uur, zo meldt ProRail. De overgang wordt met een hek afgesloten. Om vaart te maken wordt er ook ’s nachts gewerkt dit weekend.

Al langer is bekend dat de spoorwegovergang gaat verdwijnen. ProRail en gemeente Deventer besloten daartoe met het oog op de aanleg van een tunnel onder het spoor in de Oostriklaan, iets verderop. Die miljoenenoperatie is afgelopen zomer afgerond. ProRail wil in het hele land nog zo min mogelijke bewaakte en onbewaakte gelijkvloerse spoorwegovergangen.

Landgoed

De installatie met spoorbomen aan de Stationsweg verhuist naar de Starinksweg, iets oostelijker op Colmschate (landgoed de Bannink). Daar ligt nu een onbewaakte overweg, die populair is bij wandelaars. Onbekend is nog wanneer daar de beveiligingsinstallatie wordt aangelegd.

Met de afsluiting wordt het oude dorp Colmschate door het spoor door midden gesneden. Plaatselijk Belang Colmschate (PBC) maakte nog wel bezwaar, maar zette geen verdere juridische stappen.

PBC hoopt volgens bestuurslid Alphons Oosterwegel nog dat er een wandelpad komt pal langs de noordkant van het spoor, maar daar is volgens hem voorlopig geen zicht op. Dat zou dan een (langzame) verbinding moeten worden tussen Oostriklaan en Stationsweg. Daar is echter medewerking van particuliere grondeigenaren voor nodig.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer