Volledig scherm
Een pootafdruk van de wasbeer ín een bos bij Deventer © Jeroen Klopenburg

Sporen van wasbeer gevonden in Deventer

DEVENTER - Er zijn sporen van een wasbeer gevonden bij Deventer. Hoewel het beestje met kenmerkend zwart masker en geringde staart een hoge aaibaarheidsfactor lijkt te hebben, staat het bij natuurbeheerders niet te boek als troetelbeer. Het dier mag worden gevangen en op die manier bestreden.

Sporenzoeker Jeroen Kloppenburg uit Deventer is zeker van zijn zaak: er loopt een wasbeer rond Deventer. ,,Afgelopen weekeinde vond ik het spoor in de modder, geen twijfel mogelijk wat mij betreft: een wasbeer’’, zegt natuurliefhebber Kloppenburg. Een buurtbewoner gaf later aan dat hij ook het geluid van de wasbeer herkende van ‘dierengeschreeuw’ in de nacht.

Das en vos
De vindplaats van het spoor houdt Kloppenburg even voor zichzelf, zeker als hij later hoort dat het diertje niet zo welkom is. ,,Een bos bij Deventer. Ik heb ze pas geleden in Duitsland gezien, voor mij zijn het hartstikke leuke en intelligente dieren. Ze zouden andere inheemse soorten met dezelfde eetgewoonten, zoals de das en vos, kunnen verdringen, maar ik denk dat dat meevalt.’’

Een wasbeer - een volwassen dier is zo’n meter lang en 35 centimeter hoog en tussen de zes en kilo zwaar - leeft in bomen en kan volgens andere natuurliefhebbers flinke schade aanrichten onder vogels. Er zou geen nest veilig zijn voor de alleseter.

Het dier komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is jaren geleden ook in Duitsland uitgezet. Volgens waarnemers komt hij steeds algemener in Nederland voor. ,,Maar ik heb nog nooit een spoor van de wasbeer gezien op de Holterberg’’, zegt boswachter Arend Spijker van Staatsbosbeheer. ,,In 2010 werd er een washond, die lijkt op een wasbeer, doodgereden langs de A1 bij Holten. Die hebben we op laten zetten en staat in het Natuurdiorama. Het is maar gelukkig dat ik ze verder niet heb gezien, want het zijn exoten die schade aan kunnen brengen aan de dieren hier oorspronkelijk leven.’’

Bestrijding
Van de provincie Overijssel mogen wasberen bestreden worden, zo staat in het Faunabeheerplan van Overijssel.

Een woordvoerder van de provincie geeft echter aan dat wasberen alleen afgeschoten worden als de provincie daar eerst opdracht voor heeft gegeven. Vangen mag wel meteen en dan moet het dier naar een dierenarts worden gebracht ‘om het zonder onnodig lijden af te maken’.

In 2008 werden drie wasberen in het Reestdal, op de grens van Overijssel en Drenthe gevangen met een kooi. De wasberen werden gevangen, nadat ze eenden en kippen hadden opgegeten.

  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM
    video

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer