Volledig scherm
Rob Tuitert © Ronald Hissink

Staande ovatie voor Holtenaar Rob Tuitert op TEDx

DEVENTER - Een staande ovatie voor Holtenaar Rob Tuitert. De designer integreert buitenspeelplekken met games.

En niet alleen kinderen komen er meer door in de buitenlucht en bewegen. In meer dan 20 landen staan zijn speelobjecten ondertussen al. Tuitert vertelt over zijn ontwerpen als spreker bij TEDx SaxionUniversity. Hij won al een prijs met zijn onverwoestbare DJ-tafel en maakt een digitaal voetbalspel dat op steeds meer hangplekken de jongeren aan het bewegen krijgt.

A brave new world
Hij is een van de elf sprekers, meest uit Oost Nederland, die weken lang oefenden voor hun TEDx-podium. Ze brachten dinsdagavond hun ideeën voor het voetlicht in de Deventer Schouwburg tijdens de TEDx-conferentie van Saxion University. Het motto van de dag is 'A brave new world'. De sprekerstaal is Engels. In de zaal klinken echter allerlei talen, maar is het muisstil als de sprekers hun verhaal vertellen. Over bijvoorbeeld drones die de wereld kunnen redden. Of de droom naar Mars te verhuizen.

Publiekslieveling
Tuitert is gekozen als een van de publiekslievelingen tijdens een regionale voorronde in Fooddock in Deventer. In een pitch van drie minuten maakte hij zoveel indruk dat hij zijn verhaal mag doen op het grote podium met een zaal vol ondernemers, studenten en andere belangstellenden.

Inspireren
Saxion vindt het belangrijk de mensen uit de regio een podium te bieden. Via TED, het in Amerika gestarte sprekersplatform, zijn de video's van deelnemers straks te zien over de gehele wereld. TEDx is de versie waarin over de hele wereld mensen hun ideeën vertellen en willen inspireren. De sprekers werden bovendien wekenlang gecoacht om professioneel te kunnen spreken. Zonder van een blaadje af te lezen, want een TED-spreker inspireert van uit het hart, is de gedachte. Het gaat er dan ook niet om dat andere mensen overtuigd moeten worden, maar juist geïnspireerd. Sprekers krijgen niet betaald voor hun bijdrage.

Zeecontainer
Andere sprekers zijn bijvoorbeeld Deventenaar Harry Webers, die praat over de Nieuwe Hanze, en student Patrick Stoffer die 'op kamers' in verzorgingshuis Humanitas in Deventer sla teelt in een zeecontainer voor zijn medebewoners.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer