Volledig scherm
Van de andere kant van de gracht is de nieuwe muur van het stadsbalkon 'Het Bastion' goed te zien. De ruim honderd meter lange muur slingert zich om het pakhuis en de oude graansilo van Weijers. In het voorjaar moet alles klaar zijn, inclusief bank en beeldbepalende boom. foto Ab Hakeboom

Stadsbalkon Raambuurt krijgt vorm

DEVENTER - Stadsbalkon 'Het Bastion' aan en boven de Buitengracht krijgt langzaam maar zeker vorm. Het immense terras wordt om het oude pakhuis van Weijers en deels boven het water opgemetseld.

Vooral bewoners van de Lunet aan de andere kant van de gracht kunnen de ontwikkelingen mooi volgen. Maar ook vanaf het kruispunt Mr. de Boerlaan en de Ankersmitlaan kun je het goed zien. Als de verkeerslichten op rood staan tenminste, dus wel goed uitkijken.

De aanleg van 'Het Bastion' vormt feitelijk de afronding van de metamorfose die de Raambuurt onderging. Hoewel de laatste 'rotte plekken' in de fraai gerestaureerde kies die Raambuurt heet, nog moeten worden weggewerkt. Er wordt naarstig gewerkt aan het herstel van de oude inktfabriek aan de Bergsingel. En dan moet het vervallen pakhuis van Ten Hove ook nog stevig worden aangepakt.

Het stadsbalkon wordt aangelegd helemaal aan het einde van de Bergpoortstraat, in de bocht naar de Bergsingel. Ruim honderd meter terras slingert zich om de oude graansilo van Weijers, waar nu het archeologisch depot in zit.

Op dit moment leggen werknemers van onderaannemer Van Haarst de laatste hand aan het fraaie metselwerk van de bakstenen Bastion-muur. Een woordvoerder schat dat ze daar nog een weekje mee bezig zijn. Hij vertelt dat aan de drie hoeken natuursteen wordt gebruikt en dat er acht waterspuwers komen die het regenwater in de gracht lozen.

Hoofduitvoerder van het karwei is grondverzetbedrijf Reko Grondwerk uit Raalte. Als de metselaars klaar zijn, gaat Reko met het straatwerk aan de slag. Gemeentelijk projectleider Hans van Haasteren zegt dat het plein qua kleur en uitstraling identiek wordt aan de Bergpoortstraat. "Het moet een ontmoetingsplek worden voor de mensen uit de buurt. Voordat het straten begint, wordt een heel mooie beeldbepalende boom geplant. Die moet het geheel smoel geven. De boom komt er al heel snel zodat die even goed kan aanslaan voordat het straatwerk begint. Verder komt er één lange bank. Vanaf het balkon heb je straks een prachtig zicht op de silo en de nieuwe kantoorpanden van architect Botta."

Woonbedrijf Ieder1, verantwoordelijk voor een groot deel van de Raambuurt-vernieuwing, laat 'Het Bastion' aanleggen en draagt het stadsterras te zijner tijd over aan de gemeente Deventer. Gekozen is voor de naam 'Het Bastion' omdat het terras net zo boven water uitsteekt. Een bastion vormde eeuwen geleden een vooruitgeschoven deel van een vestingmuur. Bedoeld om vijanden vroegtijdig te ontdekken en te bestrijden.

Van Haasteren schat dat het hele karwei ergens in het voorjaar helemaal klaar is. Er is in oktober mee begonnen nadat eerst de bodem helemaal was schoongemaakt.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer