Volledig scherm
Voorganger Tom Fürstenberg heeft de hulp van de provinciale PVV ingeroepen om te voorkomen dat de Joodse Gemeente in Deventer uit de synagoge wordt gezet. © Rob Voss

Statenfractie PVV dient motie in over synagoge-kwestie

Met steun van de Joodse gemeenschap in Deventer richt de provinciale PVV een oproep aan de commissaris van de koning in Overijssel, Boele Staal, om te bemiddelen in de kwestie rond de synagoge in Deventer. Deze wordt met sluiting bedreigd.

De PVV dient tijdens de komende vergadering van Provinciale Staten, op woensdag 23 mei, een motie in, waarin de Commissaris van de Koning wordt opgeroepen een actieve rol in deze maatschappelijke kwestie aan te nemen en te bemiddelen tussen de partijen. De doelstelling moet daarbij volgens de PVV zijn in goed overleg tot een gemeenschappelijke oplossing te komen, zodat de Joodse gemeenschap niet op straat komt te staan.

Gast

De Joodse gemeenschap uit Deventer steunt deze motie en is door de PVV-fractie uitgenodigd te gast te zijn tijdens de Provinciale Statenvergadering.

De Joodse gemeenschap is per 17 juni de huur van de synagoge opgezegd door projectontwikkelaar Carlus Lenferink en horeca-ondernemer Ayhan Sahin, die er een foodhal willen beginnen.

Muurvast

,,Hulpvragen in de afgelopen acht jaar vanuit de Joodse gemeenschap naar de gemeente Deventer zijn vooralsnog op niets uitgelopen'', stelt de PVV vast. ,,Het overleg tussen de verschillende partijen zit muurvast.''

De PVV doet een beroep op commissaris van de koning Staal, omdat diens voorganger,  Ank Bijleveld, op 8 november 2014 aanwezig was bij de inwijdingsceremonie van de Thora-rol in de synagoge. ,,Het toonde de steun van de provincie Overijssel aan voor de Joodse gemeenschap.''

  1. Groot deel gemeenteraad Deventer wil uitleg over niet hijsen van regenboogvlag

    Groot deel gemeente­raad Deventer wil uitleg over niet hijsen van regenboog­vlag

    Negen raadsfracties in de gemeente Deventer willen uitleg van het college van burgemeester en wethouders over de keuze om de regenboogvlag onlangs niet te hijsen als reactie op de omstreden Nashville-verklaring. De negen partijen vormen een overgroot deel van de gemeenteraad en geven aan teleurgesteld te zijn over het feit dat in ‘regenboogstad Deventer’ het college de vlag niet heeft gehsen bij het stadhuis, waar dit in verschillende andere gemeenten wel gebeurde.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

Wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

  • Martijn Dadema (man, 43 jaar, GroenLinks, burgemeester van Raalte) (13%)
  • Ron König (man, 54 jaar, D66, waarnemend burgemeester Deventer) (20%)
  • Keklik Yücel (vrouw, 50 jaar, PvdA, voormalige Tweede Kamerlid) (53%)
  • Maakt me niets uit, als het maar een vrouw is! (7%)
  • Maakt me niets uit, als het maar een man is! (7%)
5195 stemmen