Stentor-verslaggever test anti-snurkbed Auping: ‘Liever een duwtje dan opverend hoofdeinde’
Slaapproblemen zijn voor snurkers definitief verleden tijd, pretendeert de Deventer beddenfabrikant Auping. Zij brachten een bed met anti-snurkfunctie op de markt. Stentor-verslaggever Rudi Hofman test het bed uit.
Volgens mijn echtgenote snurk ik iedere nacht en gaat het geronk na een avond met drank ‘door muren heen’. Voor een experiment ben ik altijd te porren en dus stak ik mijn hand op toen op de redactie de vraag kwam welke snurker het bed wil testen.
In een riante vakantiewoning van Landal Miggelenberg in Hoenderloo staat in de slaapkamer op de begane grond een ‘slim’ tweepersoonsbed, uitgerust met de Auping Smart base-techniek, waarvan de Deventer beddenfabrikant beweert dat die bijdraagt ‘aan een betere nachtrust voor alle snurkers en hun partners’. Dit vooruitzicht maakt de testnacht bij voorbaat de moeite waard.
Rond half tien ‘s avonds arriveert Annet, mijn vrouw. Daarvoor heb ik me kunnen verdiepen in de Auping Connect-app, die verbonden is met een apparaatje onder het bed. Met de app zijn de twee bedbodems - samen en afzonderlijk - en ook de gewenste anti-snurkfunctie in te stellen. Net als het tijdstip waarop we willen gaan slapen en wakker worden. Voor de eerste uren kiezen we voor de optie ‘duwtje’. Die houdt in dat bij elk snurkgeluid je twee keer kort achter elkaar een trilling ter hoogte van je schouders voelt. Andere geluiden zoals gekuch of gepraat kunnen deze reactie ook opwekken. In de app is de ‘snurkdetectiegevoeligheid’ aanpasbaar. Onze keus is standje maximaal, in dit geval is dat ‘90 procent’.
Tekst gaat verder onder de video
'Geen oog dicht’
Als de wekker voor het eerst afgaat om twee uur ‘s nachts concluderen mijn vrouw en ik dat we de duwtjes een keer of vijf hebben gevoeld en dat deze ervoor zorgen dat je je slaappositie aanpast. Volgens de app zijn er al 231 snurk- en omgevingsgeluiden waargenomen en is het bed al tientallen keren ‘in actie’ gekomen. Voor deel twee van de nacht stel ik de anti-snurkfunctie ‘omhoog’ in. Bij waarneembare geluiden komt het hoofdeinde een flink stuk omhoog en duurt het daarna enkele minuten - dat is gevoelsmatig best lang - voordat de daling weer wordt ingezet. Mijn partner vraagt rond vier uur of ik alsjeblieft haar matras wil uitzetten. ,,Ik doe geen oog dicht”, zegt ze. Zelf besluit ik door te gaan totdat de wekker om zes uur afgaat.
Ons idee is dat je het snurken moet wegnemen om zo ook je eigen slaapkwaliteit te kunnen garanderen
Conclusie
In de tussenliggende periode slapen we warempel bijna twee uur onafgebroken. Eenmaal ontwaakt en de slaap uit de ogen gewreven, is het tijd voor een conclusie. We zijn het snel met elkaar eens dat de duwtjes van het bed veel minder de nachtrust verstoren dan een geregeld steigerend hoofdeinde. Dat hakt er te veel in. Deze anti-snurktechniek (vanaf 249 euro) schaffen we niet aan.
Irritatie
Annet doet namelijk hetzelfde: mij een duw geven als ik ‘s nachts te veel decibellen produceer. En dat kost ons niets, behalve wat irritatie bij haar. Duidelijk is dat de anti-snurkfuncties van het Aupingbed het snurkprobleem zelf niet oplossen. Mijn vrouw en ik kunnen in ieder geval terugkijken op een bewogen nacht.
Moderne variant op een por in de zij
Het idee is goed
Olivier Tielemans (35) is snurk-expert en woordvoerder van de SomnoClinic, kliniek voor slapen en apneu. Hij vindt de door Auping ontwikkelde anti-snurkfuncties interessant: ,,Het idee is erg goed en het is ook goed dat er aandacht is voor de problematiek. Ik heb er wel bepaalde vraagtekens bij. Ons idee is dat je het snurken moet wegnemen om zo ook je eigen slaapkwaliteit te kunnen garanderen. Dit bed is ingenieus, maar feitelijk een moderne variant op een por in de zij. Je raakt er niet door van het snurken af. Auping moet dit nog doorontwikkelen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
Voorbijganger helpt dronken man in Eefde (die daarna een misdrijf pleegt)
Wie goed doet, goed ontmoet. Dat dit niet altijd opgaat ondervond een man in Eefde afgelopen zaterdag. Bij het voorbijgaan van een langs de Flierderweg geparkeerde auto zag hij in de berm - tussen een aantal flessen drank - een man liggen. Hij hielp hem op de been.... en kon vervolgens niet verhinderen hoe de man doodleuk achter het stuur kroop en wegreed. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUM11
Energiekosten? Albert betaalt 2 euro per maand en woont in boerderij uit 1860: ‘Heb nog enkel glas’
Wonen in een boerderij uit 1860, dat móet met de huidige energieprijzen haast onbetaalbaar zijn. Niet voor Albert Bijsterbosch uit Welsum. Hij woont met zijn vrouw en drie kinderen in een oude IJsselhoeve onderaan de dijk en moet maandelijks 2 euro overmaken naar de energiemaatschappij. ,,Het oude met het nieuwe combineren, dat vind ik mooi.’’ -
CHECK JOUW GEMEENTE
Door de hoge energiekosten leven meer huishoudens in Oost-Nederland in energiearmoede
De hoge energiekosten eisen hun tol. Al helemaal voor huishoudens met een laag inkomen en gezinnen in een slecht geïsoleerde woning. Steeds meer Nederlanders leven in energiearmoede, concludeert onderzoeksorganisatie TNO. Deze gemeentes in de regio vallen op.
-
Luister | Verkiezingsfietsen in Olst-Wijhe | In de rij voor brandhout in Slagharen
Dagelijks praat onze virtuele nieuwslezeres je bij over het nieuws uit onze regio en daarbuiten. Luister hierboven naar het Stentor nieuws van maandag 30 januari. -
-
-
PREMIUM10
Paasvuren kunnen hun dure stikstofrekening naar provincie sturen: ‘Hoge financiële druk’
Paasvuurorganisaties hoeven de (dure) stikstofberekeningen niet zelf te betalen. Tenminste, niet in Overijssel. De provincie wil voorkomen dat deze kosten de ondergang van de paasvuren betekenen, dus zegt de provincie: stuur de rekening maar naar ons. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
In samenwerking met indebuurt Deventer