Volledig scherm
Van links af Mark, Tom, Henk en Marja Kluin. Zij hebben een pluimveebedrijf en constructiebedrijf aan de Bekendijk in Terwolde. © Ronny te Wechel

Steun voor uitbreidingsplan pluimveehouder in Terwolde

De weg lijkt vrij voor uitbreiding van het pluimveebedrijf van de familie Kluin aan de Bekendijk in Terwolde. Een ruime raadsmeerderheid stemde maandagavond in met het voorstel een 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven voor een omgevingsvergunning. Die biedt Kluin de ruimte te groeien van 88.000 naar 152.000 vleeskuikens.

Veel fracties toonden begrip voor de zorgen van buurtbewoners. Het gegeven dat de plannen van Kluin aan alle regels voldoen gaf vrijwel voor iedereen de doorslag het uitbreidingsplan te steunen. Door vele tonnen te investeren in milieu- en duurzaamheidsmaatregelen wordt de overlast in de vorm van geur en de uitstoot van ammoniak en fijnstof voor de meeste omwonenden juist minder.
 
,,Ondernemers in het buitengebied moeten helaas uitbreiden om levensvatbaar te blijven. De burger wil het liefst in de winkel een zo'n goedkoop mogelijk product. Dit maakt schaalvergroting noodzakelijk'', zei Rein Hazelaar namens Gemeente Belangen. 

Alleen Erik Nobel (PvdA-GroenLinks) en Han Lubberink (Gemeente Belangen) stemden tegen het voorstel. Volgens Nobel heeft ondernemer Kluin niet voor de meest moderne manier van luchtreiniging gekozen en vindt zijn fractie dat het constructiebedrijf van de familie, dat ook aan de Bekendijk is gevestigd, naar een industrieterrein moet verkassen. Lubberink gaf in een stemverklaring aan dat in zijn ogen onvoldoende rekening is gehouden met de belangen van omwonenden.

Dialoog

,,Er zijn domweg geen gronden op basis waarvan we dit verzoek tot uitbreiding zouden moeten weigeren'', zei wethouder Arjen Lagerweij. ,,Wij snappen als college ook de zorgen van de buurt. Vandaar ook dat we met de buurt een open dialoog willen aangaan over wat er speelt en wat hier mogelijk nog kan gaan spelen.''

  1. Deventer feestverlichting is sprookjesachtige attractie in binnenstad
    PREMIUM

    Deventer feestver­lich­ting is sprookjes­ach­ti­ge attractie in binnenstad

    De Deventer binnenstad straalt in de aanloop naar de feestdagen als nooit tevoren. Op Black Friday, vrijdagavond, gaat de nieuwe feestverlichting aan. Dat belooft wat. Met metershoge figuren als Scrooge op de Brink of op het Lamme van Dieseplein een mega-rendier. Opgebouwd uit ontelbare lampjes. Liefst 4,5 ton is uitgetrokken voor de nieuwe sfeerverlichting, die nog meer bezoekers naar de binnenstad moet trekken.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer