Volledig scherm
Van links af Mark, Tom, Henk en Marja Kluin. Zij hebben een pluimveebedrijf en constructiebedrijf aan de Bekendijk in Terwolde. © Ronny te Wechel

Steun voor uitbreidingsplan pluimveehouder in Terwolde

De weg lijkt vrij voor uitbreiding van het pluimveebedrijf van de familie Kluin aan de Bekendijk in Terwolde. Een ruime raadsmeerderheid stemde maandagavond in met het voorstel een 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven voor een omgevingsvergunning. Die biedt Kluin de ruimte te groeien van 88.000 naar 152.000 vleeskuikens.

Veel fracties toonden begrip voor de zorgen van buurtbewoners. Het gegeven dat de plannen van Kluin aan alle regels voldoen gaf vrijwel voor iedereen de doorslag het uitbreidingsplan te steunen. Door vele tonnen te investeren in milieu- en duurzaamheidsmaatregelen wordt de overlast in de vorm van geur en de uitstoot van ammoniak en fijnstof voor de meeste omwonenden juist minder.
 ,,Ondernemers in het buitengebied moeten helaas uitbreiden om levensvatbaar te blijven. De burger wil het liefst in de winkel een zo'n goedkoop mogelijk product. Dit maakt schaalvergroting noodzakelijk'', zei Rein Hazelaar namens Gemeente Belangen. 

Alleen Erik Nobel (PvdA-GroenLinks) en Han Lubberink (Gemeente Belangen) stemden tegen het voorstel. Volgens Nobel heeft ondernemer Kluin niet voor de meest moderne manier van luchtreiniging gekozen en vindt zijn fractie dat het constructiebedrijf van de familie, dat ook aan de Bekendijk is gevestigd, naar een industrieterrein moet verkassen. Lubberink gaf in een stemverklaring aan dat in zijn ogen onvoldoende rekening is gehouden met de belangen van omwonenden.

Dialoog

,,Er zijn domweg geen gronden op basis waarvan we dit verzoek tot uitbreiding zouden moeten weigeren'', zei wethouder Arjen Lagerweij. ,,Wij snappen als college ook de zorgen van de buurt. Vandaar ook dat we met de buurt een open dialoog willen aangaan over wat er speelt en wat hier mogelijk nog kan gaan spelen.''

  1. Campagne voor Deventer kandidatuur WK tijdrijden lijkt begonnen

    Campagne voor Deventer kandida­tuur WK tijdrijden lijkt begonnen

    Deventer is serieus bezig met het binnenhalen van het WK tijdrijden voor merkenteams, officieel het World Championship Team Time Trial (WCTTT) geheten. Terwijl de gemeenteraad nog een definitief besluit moet nemen over de kandidaatstelling, maakt de ambtelijke organisatie inwoners van de Koekstad vast warm voor wat mogelijk komen gaat. Vandaag is een filmpje gedeeld waarin de stad een wielerfestijn met ‘honderd dagen aan side-events’ wordt voorgespiegeld.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

Moet die muurschildering van Netflix in Deventer verdwijnen?

  • Ja, meteen!! (43%)
  • Nee, lekker laten staan!! (23%)
  • Ah joh, mag daar best een tijdje blijven! (34%)
4128 stemmen