Volledig scherm
Bezoekers in de Athenaeumbibliotheek in Deventer. © Erna Lammers info#momentopname.c

Subsidiestop Athenaeum kost arbeidsplaatsen

De Athenaeumbibliotheek verliest na 2019 de jaarlijkse subsidie van de provincie Overijssel. Die bijdrage van 250.000 euro is een kwart van het budget. De bezuiniging gaat ten koste van arbeidsplaatsen.

De Athenaeumbibliotheek had de status 'plusbibliotheek'. Dat waren zestien bibliotheken met collecties en informatie op hbo-niveau en hoger.

De Deventer bibliotheek is nu nog de enige van dat kaliber in Overijssel. In het nieuwe bibliotheekstelsel bestaan geen 'plusbibliotheken meer', geeft de provincie aan, en dus is besloten de subsidie te stoppen.

,,Welke gevolgen dat voor onze medewerkers heeft weten we nog niet'', zegt Alice van Diepen, directeur van de Openbare- en Athenaeumbibliotheek, ,,maar het gaat ten koste van arbeidsplaatsen. Al hebben we nog tijd om ons daar op voor te bereiden.''

Tien mensen

Er werken nu zo'n tien mensen voor de Athenaeumbibliotheek aan Het Klooster. De organisaties van beide Deventer bibliotheken zijn sinds 2016 samengegaan. Van Diepen wil in de nieuwe openbare bibliotheek aan de Stromarkt, open medio '18, ook een deel van de collectie van de Athenaeum laten zien.

Ook kunnen er stukken uit de Athenaeumbibliotheek aan de Stromarkt besteld worden. ,,Dat de bibliotheken dichter bij elkaar komen was al ons streven. We willen stukken uit de Athenaeum ook zichtbaar maken voor publiek dat er normaal niet komt.''

De oude bibliotheek is samen met het Stadsarchief aan Het Klooster gevestigd en deelt ook dezelfde openingstijden, op werkdagen in de middag. De openbare bibliotheek heeft veel ruimere openingstijden, waardoor de collectie ook vaker is te raadplegen.

Eeuwenoud 

De Deventer Athenaeumbibliotheek is eeuwenoud en heeft bijzondere en oude stukken, zoals handschriften uit de middeleeuwen, boeken van voor 1500 en andere oude drukken, die voor een groot deel een relatie met Deventer hebben. In totaal staat er voor ongeveer 9 kilometer bijzondere boeken in het depot.

Directeur Van Diepen wil deze bibliotheek meer ontwikkelen als erfgoedbibliotheek met het accent op Deventer (30.000 items) en de boekdrukkunst, Overijssel (60.000 items) en de Moderne Devotie.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer