Volledig scherm
De Twellonaar gaf eerder aan dat hij slechts een dolletje wou uithalen met een vriend. © Edo Draaijer

Taakstraf geëist tegen Twellonaar die bomgrap uithaalde op ROC Deventer

Het OM in Leeuwarden heeft in hoger beroep een werkstraf van 40 uur geëist tegen de inmiddels 22-jarige Julius H. uit Twello.  Volgens het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan bedreiging op ROC Aventus in Deventer in december 2015.

Toen hij zich met een vriend verveelde schreef hij op een kartonnetje in de kantine 'Allah Akbar. Ik blaas dit gebouw op om 15.30 uur. Ik doe het echt!'. Dit kartonnetje liet hij volgens het OM rondslingeren in de kantine. Het werd door een medeleerling opgepakt en naar de beveiliging gebracht.  De school schrok zich rot en deed aangifte. Via bewakingscamera’s op de school kwamen ze uit bij de Twellonaar.

Volgens de jongen wilde hij slechts een dolletje uithalen met zijn vriend. Volgens de advocaat-generaal is er sprake van een ernstig te nemen bedreiging. “Wie vandaag de dag als 20-jarige scholier, na alle schoolshootings en aanslagen van de afgelopen jaren in tal van steden, zo’n tekst schrijft weet en moet weten dat die naar zijn aard tot enorme schrik en paniekreacties met vrees voor een bomaanslag kan leiden. Let wel: dit alles gebeurde een maand na de bomaanslagen in Parijs.”

Dolletje

De advocaat van H. pleitte eerder voor vrijspraak. Julius van H. gaf toen aan dat het nooit zijn bedoeling was om iemand te bedreigen.  "Ik wilde een dolletje uithalen met mijn vriend Oussama. Daarna ben ik vergeten het kartonnetje op te ruimen. Ik heb er nooit ook maar één seconde bij stilgestaan dat mijn actie zulke grote gevolgen zou hebben.''

De Stentor nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer