Volledig scherm
De nieuwe tankwagen. © Ronald Hissink

Tankwagen is nieuwste wapen bij bestrijding binnenstadsbrand Deventer

DEVENTER - Een nieuwe tankwagen is een van de wapens van de brandweer in de regio IJsselland tegen een dreigend tekort aan bluswater.

Waterleidingmaatschappijen gebruiken de laatste jaren smallere leidingen met als doel drinkwater sneller te laten stromen. Daardoor blijven leidingen schoon en hoeft niet met chemicaliën te worden gespoeld. Neveneffect is wel dat brandkranen steeds minder water leveren.

Oppervlaktewater
Om te voorkomen dat dit voor blusproblemen zorgt, is de brandweer IJsselland een bluswaterproject gestart.Doel is minder afhankelijk te zijn van leidingwater, maar om alleen te blussen met oppervlaktewater. ,,Dat is ook nog eens een stuk duurzamer'', zegt brandweerofficier Eelco Vonk. ,,Het is onvoorspelbaar hoe snel leidingen vervangen gaan worden door dunnere exemplaren, maar we zien dat overal waar aan de weg wordt gewerkt vaak ook de leidingen worden aangepakt. Dat willen we voor zijn.''

In de kazerne in Deventer staat daarom sinds kort de 04-2861: een tot brandweerwagen omgebouwde tankwagen met een blusinhoud van 13.000 liter. Het is waarschijnlijk dat in de toekomst in de regio nog meer tankwagens worden aangeschaft. De speciaal omgebouwde DAF-truck is helemaal opgebouwd in samenspraak met de brandweer, die daarbij vooral ook de nauwe binnenstad van Deventer in het achterhoofd had.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer