Volledig scherm
PREMIUM
Foto in 2016 van het werk op een zijmuur van de voormalige Luxor, die al langere tijd verbouwd wordt. In de Luxor moet straks Club Chicago gaan verrijzen, inmiddels een jarenlang lopend project. De muurschildering is tot teleurstelling van de makers overgeschilderd. Misschien keert de tekst nog terug. © De Stentor

Teleurstelling over verdwijnen ode aan Etty Hillesum aan Roggestraat in Deventer

Vier jaar lang prijkte een bekende regel van de vermoorde jodin Etty Hillesum op een muurschildering van 250m2 aan de Roggestraat: ‘Al blijft ons één nauwe straat, waardoor we mogen gaan, boven die straat staat toch de héle hemel.’ Dat werk is tot verbazing van de maker en het Etty Hillesum Centrum plots geschiedenis. Hoop dat de tekst terugkeert, is er nog wel. 

De opvallende muurschildering werd de afgelopen week overgeschilderd: waar het werk in rood, wit en zwart stond, is nu slechts een effen muur te zien. De schildering stond op een blinde muur pal naast het Etty Hillesum Centrum (EHC), dat nauw betrokken was bij de totstandkoming. ,,Ik werd vorige week totaal verrast toen ik er opeens schilders aan het werk zag", zegt Lex Rutgers namens het EHC. ,,Die heb ik toen aangesproken en ik dacht daarmee het werk gered te hebben.”

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer