ArchieffotoTom van Dijke
Volledig scherm
ArchieffotoTom van Dijke

Teuge kraakt plan windmolens A1

DEVENTER/TEUGE - Vliegveld Teuge is er veel aangelegen om het plan voor de twee windmolens langs de A1 bij Deventer te blokkeren. De burgerluchthaven maakt zich grote zorgen over de veiligheid voor naderende vliegtuigen, als de hoge windturbines op de aanvliegroute voor het vliegveld komen.

Teuge gaf eerder de aanzet tot het torpederen van een plan voor vijf windturbines van 150 meter hoog in Apeldoorn-Oost. Raad van State stelde de directie van het vliegveld eind vorig jaar in het gelijk, zoals de rechtbank dat al eerder deed. De hoge Apeldoornse windmolens stonden daar te dicht, minder dan 5100 meter, bij de aanvliegroute van de luchthaven.

,,We dienen nu een zienswijze op het ontwerp-bestemmingsplan van Deventer in en gaan desnoods weer procederen tot de Raad van State om ook deze windmolens tegen te houden'', kondigt Meiltje de Groot, directeur van burgerluchthaven Teuge aan. ,,In Deventer ligt het net iets anders dan in Apeldoorn, maar ook hier is het plan in strijd met de veiligheid van de aanvliegroute en de regels die daar voor gelden. De windmolens langs de A1 komen net op de oostelijke aanvliegroute te staan. Eind dit jaar hopen we een nieuw gps-naderingssysteem in gebruik te nemen. Hoge obstakels op de aanvliegroute zijn in strijd met de procedures van de landelijke Inspectie Leefomgeving en Transport.''

Lees meer in de Stentor van dinsdag...

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer