Volledig scherm
Vrijwilligers verzamelen appels in een van de particuliere boomgaarden. © Iessel Cider

Teveel appels en peren? Geef ze weg aan de IJsselse cidermakers!

Het aantal hoogstamboomgaarden met appels en peren bij particulieren groeit in de IJsselregio gestaag. De appeltaarten en stoofperenmoes die dat oplevert raken de eigenaren echter aan de straatstenen niet meer kwijt en dus blijft de oogst vaak liggen. Twee vrijwilligers uit Diepenveen die er cider van kunnen maken, willen de overschotten graag hebben.  

Marin van Sprang en Rob le Rutte hebben er zelfs een bedrijf voor opgericht met de naam ‘Iessel Cider’ en ze breiden hun afzetmarkt ook gestaag uit. Vorig jaar pas zijn ze begonnen met de productie van de cider en meteen wonnen ze er de juryprijs mee voor de beste Nederlandse cider op een vakbeurs. Inmiddels hebben ze in de hele IJsselstreek  verkooppunten gevonden die hun alcoholische appel- en perendrankje aan de man willen brengen.

In hun eerste jaar produceerden het duo zo'n 2.000  liter, dit jaar willen ze doorgroeien naar ongeveer 3.000 liter. Daarvoor hebben ze wel appels, stoofperen en kweeperen nodig van mensen die die nu nog onder hun boom laten wegrotten.

Te veel werk

Het vergeten fruit in de hoogstamboomgaarden was ook de reden om aan de productie van de cider te beginnen. ,,We zijn alweer zo'n 25 jaar geleden als vrijwilligers mee gaan helpen snoeien in boomgaarden van particulieren in het Sallandse landschap. De boomgaarden waren zeldzaam en commercieel niet interessant voor telers: er zit simpelweg te veel werk in om ze te snoeien en te oogsten”, zegt Le Rutte (66). ,,Maar het is ideaal voor de cider die wij er van kunnen maken.”

Maar om de productie op te schroeven naar zo'n 3.000 liter hebben de cidermakers kilo's appels en peren nodig. Voor één liter is zo’n anderhalve kilo nodig, in één boom hangt gemiddeld 100 kilo fruit. Wie minstens vijftig kilo appels of peren kan leveren, krijgt daarvoor als tegenprestatie in het voorjaar van 2020 een aantal flessen appel- en perendrank voor retour.

Helpen plukken

De cider wordt gemaakt in de ciderij bij klooster Sion in Diepenveen. In september en oktober worden twee inzameldagen georganiseerd om die grote hoeveelheden appels of peren aan te leveren. 

Dat kans dat er lekkere cider van gemaakt wordt is door het winnen van de juryprijs vorig jaar welhaast verzekerd. De twee ciderspecialisten hebben zich goed voorbereid voor ze aan deze klus begonnen. Er is uitgebreid getest om de juiste gistsoort te vinden en er is samengewerkt met studenten van de Landbouwuniversiteit Wageningen.

De twee liefhebbers zijn inmiddels ongeveer een dag per week kwijt aan de productie van de cider. Het gebeurt vrijwillig, maar ook professioneel. ,,We hebben er een officieel  bedrijf voor opgericht en betalen gewoon accijns.”     

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer