Volledig scherm
Het AZC in de Westenbergkazerne aan de rand van Schalkhaar. © FOTO HISSINK/archief

Tijdelijk honderd extra asielzoekers naar opvang in Schalkhaar

Het asielzoekerscentrum in Schalkhaar gaat honderd extra personen huisvesten. Het gaat om tijdelijke opvang, voor de duur van zes maanden. De extra bedden worden ingezet op verzoek van het Centraal Orgaan Asielzoekers. 

Dat schrijft burgemeester Ron König aan de gemeenteraad. Een toegenomen instroom van vluchtelingen is niet de reden voor de extra capaciteit, maar administratieve en personele problemen binnen het COA en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daardoor blijven er momenteel meer mensen in procedure zitten.

In Schalkhaar verblijven doorgaans maximaal 550 asielzoekers. Daarboven zijn er nog honderd, tijdelijke bufferplekken, die worden ingezet als er meer bedden nodig zijn. 

In het (recente) verleden werden die ingezet als er sprake was van een grotere stroom vluchtelingen naar Nederland.

‘Zorgelijk’

Deventer noemt de administratieve problemen bij het COA en IND ‘zorgelijk’ en vindt dat deze snel moeten worden opgelost. Tegelijk stelt het college van B en W ‘dat kwetsbare mensen hiervan niet de dupe mogen worden’.

Deventer stelt een aantal voorwaarden aan de extra plaatsen. Eén ervan is tijdelijkheid, voor de duur van maximaal zes maanden. De plekken mogen niet bestemd zijn voor asielzoekers uit veilige landen. Deventer zet de extra capaciteit alleen in als omwonenden geen bezwaar hebben. Volgens de gemeente is het verzoek met de commissie van omwonenden onlangs besproken en zijn er geen bedenkingen.

Deventer wijzigde vorig najaar de overeenkomst met het COA en zette deze om in een verbinding voor onbepaalde tijd. Afgesproken werd ook dat de bufferplekken makkelijker en sneller kunnen worden ingezet.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer