Volledig scherm
Foto ter illustratie. © FOTO HISSINK

Toch géén verplichte roetveegpieten bij Deventer Sinterklaasintocht; wat dan wél blijft geheim

De gemeente Deventer laat de roetveegpieteneis tijdens de Deventer Sinterklaasintocht vallen. Daarover zijn de organisatie van de intocht en het college van B en W van Deventer akkoord. Over het compromis hullen beide partijen zich in stilzwijgen. 

De Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie, dat de intocht organiseert, en de gemeente zijn akkoord over een alternatief voorstel. De twee partijen hebben onderling afgesproken niets te zeggen over hoe piet er dan wel uitziet dit jaar in Deventer. Volgens gemeentelijk woordvoerder Maarten-Jan Stuurman is dat op verzoek van de Sinterklaascommissie. 

Subsidie

Zeker is wel dat het aantal roetveegpieten geen invloed meer heeft op de subsidie voor de organisatie. Vorige week maakte de gemeente bekend dat tijdens de intocht van Sinterklaas in Deventer dit jaar minstens eenderde van alle pieten een roetveegpiet moest zijn. Anders zou de  de Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie haar subsidie van 12.500 euro verliezen. De organisatie voelt zich overvallen door deze harde eis. Die harde eis is nu dus van de baan. 

De roetveegpieteneis deed veel stof opwaaien in en buiten Deventer; zo hadden voorstanders van zwarte piet al een protest gepland voor het Deventer stadskantoor tijdens de raadsvergadering van aanstaande woensdag. 

Roderic Rosenkamp (VVD), die het college onlangs schriftelijke vragen stelde over de kwestie, is blij dat de roetveegpieteneis van tafel is. ,,Gelukkig heeft men elkaar gevonden. Maar ik blijf zitten met de vraag waar dat gedreig van het college met de subsidie nou voor nodig is geweest en waarom dit niet anders had gekund.’’

Deventer staat door de pieten op de kaart, constateert Rosenkamp. ,,Niet op een manier zoals we willen. Al die reacties van voor – en tegenstanders, heftig. Ik hoor al geluiden dat beide kampen de intocht in Deventer willen aangrijpen om te demonstreren. Dat is het gevolg van hoe dit gelopen is. Ik hoop dat de intocht rustig blijft.’’

Ahmet Kaya van DENK heeft de indruk dat het college is gezwicht na alle druk. ,,Al blijft het allemaal erg geheimzinnig.” Hoewel niet duidelijk is wat het compromis is, hoopt het DENK-raadslid dat het een alternatief is dat mensen bij elkaar brengt. ,,Van mij mag het best een paarse piet worden als mensen bang zijn dat de roetveegpiet te herkenbaar is.” 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer