Volledig scherm
De Deventer advocaat Anno Huisman ziet de plotselinge verhoging van de vergoedingen voor jeugdrechtadvocaten als zwichten voor publicitaite druk door minister Dekker. © FOTO HISSINK

Toch hogere vergoeding advocaten in jeugdstrafrecht

Jeugdrechtadvocaten krijgen per vandaag toch een hogere vergoeding voor deelname aan het minderjarigenpiket. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming reageert daarmee op het massaal afhaken van jeugdrechtadvocaten vanwege de belabberde vergoedingen voor het bijwonen van politieverhoren. Advocaat Anno Huisman uit Deventer ageert daar al langer tegen; hij meent dat Dekker gezwicht is voor publicitaire druk.

Dekker heeft de Tweede Kamer maandag per brief laten weten dat hij met de Orde van Advocaten en de Raad voor Rechtsbijstand heeft afgesproken vergoedingen te gaan betalen voor vervolgverhoren bij lichte en middelzware zaken. Voorheen kregen jeugdrechtadvocaten daar geen vergoeding voor.

Verhoor

Het aantal vervolgverhoren is echter fors toegenomen, want sinds 1 juni mogen minderjarige verdachten niet meer verhoord worden zonder advocaat erbij. Dat betekent veel meer werk en reistijd voor jeugdrechtadvocaten. Een vergoeding stond daar echter niet tegenover. Reden voor veel jeugdrechtadvocaten om te stoppen met minderjarigenpiket. 

Abusievelijk

Dekker erkent dat er bij de invoering van de wet een fout is gemaakt.  ‘Abusievelijk‘ zijn de extra verhoren niet vertaald in een redelijke vergoeding, zegt hij. Nu komt daar 197 euro per vervolgverhoor bij. De maatregel wordt met terugwerkende kracht tot 1 juni -invoerdatum van de wet- ingevoerd. Het gaat echter om een tijdelijke maatregel; hoe lang die van kracht blijft is onduidelijk. 

Kritiek

Het Deventer advocatenkantoor Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters heeft, met de vereniging voor jeugdrechtadvocaten (VNJA)  al langer forse kritiek op het vermeende uitkleden van de sociale advocatuur door Dekker. Ruim een week geleden besloot het Deventer kantoor te stoppen met minderjarigenpiket. De brief van  Dekker verandert dat nu. Twee van de vier strafpleiters bij het kantoor doen toch weer mee. 

Opgelost

VNJA-voorzitter Cindy Koole is blij met de stap van Dekker. De vereniging had vorige week al overleg met de minister over de kwestie; daarin zegde hij al toe dit probleem te gaan ‘fiksen’. ,,Dit is zo goed opgelost, hij erkent dat we het werk afgelopen maanden deels gratis hebben zitten doen. Dus hier zijn we blij mee.’’ Koole wijst er wel op dat er nog genoeg andere problemen in het jeugdrecht om oplossingen vragen.  ,,Ik hoop dat dit meer advocaten ertoe doet besluiten niet te stoppen met jeugdrecht, want kinderen moeten rechtsbijstand kunnen blijven krijgen, de rechtsbescherming moet gewaarborgd blijven.’’ 

Gezwicht

Advocaat Huisman stelt in een reactie dat hij de indruk heeft dat Dekker gezwicht is voor de vele media-aandacht voor het afhaken van veel jeugdadvocaten. Hij wijst erop dat Dekker anderhalve week geleden Kamervragen beantwoordde over deze zaak. Destijds zei hij met de VNJA om tafel te willen, maar hij meldde niets over verhoging van de vergoedingen. Dekker zei toen ook dat er goed is nagedacht over de tarieven. Nu echter, rept de minister van een fout. Huisman in een verklaring op de site van het kantoor: ,,Wij hechten eraan dit te benadrukken, omdat wij ons niet aan de indruk kunnen onttrekken dat niet het belang van de minderjarigen of de billijkheid, maar enkel de publiciteit aanleiding heeft gegeven voor de bijstelling van de vergoeding.’’ 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer