Topman Keolis over ‘fraude’ bij aanbesteding: ‘Er zijn fouten gemaakt, maar we zijn geen fout bedrijf’
Voor het eerst gaat topman Frank Janssen (54) van vervoerder Keolis uit Deventer in op de vermeende fraude rond een gewonnen mega-busaanbesteding in de regio. Hij geeft toe dat er fouten zijn gemaakt, maar benadrukt: ,,We zijn geen fout bedrijf.” Op 7 juli beslissen de opdrachtgevende provincies of Keolis de concessie IJssel-Vecht mag behouden.
De Keolis-topman reageert in een korte interne videoboodschap die in handen is van de Stentor. Janssen, sinds vorig jaar CEO van Keolis Nederland, zegt dat het interne onderzoek naar de vermeende fraude bij de busconcessie IJssel-Vecht ‘bijna af is’.
Janssen, in de videoboodschap: ,,Er zijn onregelmatigheden ontdekt en dat past niet bij ons bedrijf. We willen een betrouwbaar en integer bedrijf zijn. Er zijn weliswaar fouten gemaakt, maar dat betekent niet dat we een fout bedrijf zijn.” De opdrachtgevende provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland verwachten op 7 juli met een besluit te komen of Keolis de gewonnen concessie kan behouden.
Concessie busvervoer
De aanbesteding draait om het busvervoer in Midden-Overijssel, op de Veluwe en in Lelystad voor de komende tien jaar. De aanbesteding, waarmee 900 miljoen euro is gemoeid, gaat van start vanaf december 2020.
Er zijn onregelmatigheden ontdekt en dat past niet bij ons bedrijf. We willen een betrouwbaar en integer bedrijf zijn.
Begin maart doken bij Keolis ‘frauduleuze’ documenten op met geheime afspraken tussen de Chinese leverancier(s) van elektrische bussen en Keolis. De afspraken zouden zijn gemaakt zonder medeweten van de provincie Overijssel.
Levering bussen
Het gaat onder meer om overeenkomsten over de levering van tientallen buurtbussen en de levensduur en recycling van accu’s van de bussen. Uit het statement van Janssen blijkt dat de buurtbussen, geleverd door het bedrijf Ginaf, niet op tijd zijn. ,,We zijn hard bezig met een alternatief voor de buurtbussen.”
Desondanks heeft hij alle vertrouwen in een goede afloop. ,,Reizigers kunnen er op vertrouwen dat we 13 december volledig van start kunnen gaan met het vervoer dat wij willen gaan bieden.”
Vervolgbesluit Provincie
Een van de directeuren en een vlootmanager zijn vanwege de kwestie inmiddels ontslagen. Keolis heeft ook melding van de onregelmatigheden gemaakt bij het Openbaar Ministerie. Interim-directeur Theo Vegter, voorzitter van Busvervoer Nederland, is ingevlogen bij Keolis om orde op zaken te stellen.
Of Keolis vanaf december mag starten met de aanbesteding is nog lang geen uitgemaakte zaak. De provincie Overijssel neemt op 9 juli een besluit over het vervolgproces. Er loopt een juridische onderzoek. In een speciale vergadering schetste juridisch teamleider Gerben Knuttel van de provincie Overijssel woensdagochtend twee hoofdscenario’s.
Noodconcessie is scenario
Een daarvan is het intrekken van de concessie. Dat heeft grote gevolgen. Er moet een keuze worden gemaakt over een mogelijke heraanbesteding. Ook is het mogelijk dat er een zogenoemde noodconcessie komt.
Knuttel: ,,De vraag is wie in staat is om dat te doen. Dat wordt een zoektocht en kan geld kosten. Het zal een flinke puzzel worden, waarbij de kosten in theorie zouden kunnen worden verhaald op Keolis.”
Andere optie: concessie behouden
De andere optie is dat Keolis de concessie behoudt. Knuttel: ,,Mogelijk gaan andere vervoerders dan een aansprakelijkstelling indienen vanwege gederfde winst. Het zal niet alleen een juridisch vraagstuk zijn, maar het is ook een politieke discussie.” Volgens Knuttel is het niet rijden van bussen vanaf december ‘absoluut’ het meest zwarte scenario.
Als Keolis de aanbesteding behoudt dan zullen ook de bussen van Chinese leveranciers bij de aanbesteding betrokken blijven. Tot ongenoegen van Joeri Pool uit Kampen, Statenlid van de PVV in Overijssel. ,,Dat is ronduit absurd. Chinese fraude wordt dan beloond ten koste van onze Nederlandse ondernemers.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
2
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
indebuurt.nl
Ramadan in Deventer: deze restaurants bezorgen 's avonds na zonsondergang
Doe jij mee aan de ramadan in Deventer? Dus niets eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang? Dan kan het zijn dat je na een lange dag geen zin meer hebt om te koken. In dit artikel vind je restaurants in Deventer die tijdens de ramadan halal eten bezorgen na zonsondergang.Deventer -
Tip of vraag? Zo kan je de Stentor bereiken
Hieronder een overzicht op welke manieren je contact met ons kan opnemen. -
PREMIUM@ingezonden
‘Een voorproefje van BBB zie je in Deventer: geen knoop doorgehakt’
Roderic Rosenkamp denkt niet dat de BoerBurgerBeweging (BBB) het grote verschil gaat maken ondanks haar grote overwinning.Deventer
-
In Deventer stijgt het aantal inwoners dat toestemming geeft voor orgaandonatie
In Deventer steeg het aantal mensen dat expliciet toestemming geeft voor orgaandonatie. In die gemeente geven momenteel zo'n 31.500 inwoners toestemming. In 2021 waren dat er 31.300. Dat blijkt uit onderzoek van de dataredactie van deze site. -
-
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM4
Conflict rondom gebruik schoolgebouw in Epse loopt op: ‘Dan vertrekt het kinderdagverblijf uit dit dorp’
Verdwijnt het enige kinderdagverblijf uit het dorp Epse? Het is het zwartste scenario in een oplopend conflict tussen de gemeente Lochem en kinderopvangorganisatie Partou, nu kinderdagverblijf Het Boshoekje uit een schoolgebouw dreigt te worden gedrukt. ,,Volgens de gemeente zijn onze activiteiten in strijd met het bestemmingsplan. Maar we zitten hier al 25 jaar.”Epse
In samenwerking met indebuurt Deventer