Turkse afdeling in verpleeghuis St. Jozef in Deventer

DEVENTER - Carinova opent begin volgend jaar een speciale afdeling voor Turkse ouderen. De groep van acht bewoners wordt in de nieuwbouw van St. Jozef verpleegd door personeel dat voor de helft een Turkse of andere niet-westerse achtergrond heeft.

Zij kunnen eventueel ook in het Turks met de bewoners communiceren. De twaalf verpleegsters zijn drie jaar geleden door Carinova aangenomen, speciaal voor de nieuw te openen afdeling.

Met de Turkse afdeling speelt Carinova in op een groeiende behoefte. "De eerste generatie die naar Nederland kwam om te werken, vergrijst. Daarbij is er steeds meer vraag naar opvang buitenshuis", zegt directeur woonzorg van Carinova, Jan Griepink, die merkt dat Turkse Nederlanders minder vaak hun ouders in huis nemen om voor hen te zorgen. Dat is in onder meer Turkije wel gebruikelijk.

Behalve Turks sprekend personeel en een arts met een Turkse achtergrond die de specialist bijstaat, wordt op de Turkse afdeling rekening gehouden met de cultuur op het gebied van voeding (halal) en rituelen (ramadan, Suikerfeest).

De nieuwbouw van St. Jozef wordt naar verwachting in januari afgerond.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer