Volledig scherm
Foto archief. Op 31 januari rolde de politie een hennepplantage op aan de Oosterstraat in Deventer. © News United/Rens Hulman

Update: Woning aan de Oosterstraat in Deventer op slot na aantreffen hennepkwekerij, ook vuurwapen aangetroffen

Burgemeester Ron König heeft een woning en schuur aan de Oosterstraat in Deventer laten sluiten. Eind januari werd op het gesloten adres aan de Oosterstraat een hennepkwekerij opgerold. Daarbij werden zes verdachten aangehouden. Naar nu blijkt is daarbij ook een vuurwapen aangetroffen. 

Die combinatie gaf de doorslag, zegt gemeentelijk woordvoerder Maarten-Jan Stuurman. De woning aan de Oosterstraat blijft in ieder geval de komende drie maanden gesloten. De woning aan de Oosterstraat werd door de eigenaar verhuurd. Mogelijk volgen op korte termijn meer woningsluitingen: volgens Stuurman wordt in ieder geval gewerkt aan één andere woningsluiting, opnieuw vanwege de combinatie van een wapen en drugs. 

Eerder dit jaar sloot burgemeester König ook al een woning aan de Deltalaan de Rivierenwijk na het aantreffen van drugs en wapens. In een reactie daarop kondigde de burgemeester al aan dat op korte termijn in ieder geval één andere woning gesloten zou worden vanwege drugs. 

Aangescherpt

Volgens König heeft hij het beleid aangescherpt. Daarbij wordt hij geholpen door een wetswijziging: sinds vorig jaar is het door een aanpassing van de Opiumwet (Wet Damocles) makkelijker geworden voor burgemeesters om een woning na een drugsvondst te sluiten.

 Voorheen was daarvoor ook gevaar voor de openbare orde nodig. Nu kan aanwezigheid van drugs boven de ‘normen voor eigen gebruik’ al voldoende zijn. Bij harddrugs zoals cocaïne gaat dit om maximaal 0,5 gram, bij softdrugs zoals hennep om 5 gram.

Volledig scherm
Sluitingsbevel op de voordeur van de woning aan de Oosterstraat. © Politie Deventer
  1. Feesten bij Deventer Buitensociëteit mag op voorwaarde van extra maatregelen
    PREMIUM

    Feesten bij Deventer Buitenso­cië­teit mag op voorwaarde van extra maatrege­len

    De Deventer Buitensociëteit in Steenenkamer krijgt een omgevingsvergunning zodat zij de feestactiviteiten kan blijven voortzetten. Het Voorster college heeft het verzoek van buurtbewoners om handhavend op te treden tegen de Buitensociëteit wegens geluidsoverlast en illegale activiteiten afgewezen. Het college eist wel dat het bedrijf van wethouder/ondernemer Arjen Lagerweij maatregelen treft om de overlast te minimaliseren.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer