Urenlange gasstoring in Schalkhaar voorbij

VideoSchalkhaar kan na een urenlange gasstoring weer het gas gebruiken. Tegen 23.40 uur gaf Enexis groen licht. Wel adviseert de netbeheerder om de gastoestellen dicht te houden en eerst de hoofdgaskraan te openen.

Heel Schalkhaar zat zondagavond zonder gas. Door een storing in het gasnet waren 2200 huishoudens getroffen. Netbeheerder Enexis riep bewoners van het dorp op om de hoofdkraan dicht te draaien.

De storing trad rond drie uur vanmiddag op bij leverancier Gasunie, maar werd door Enexis pas begin van de avond opgemerkt. De storing was volgens woordvoerder Jan Bakker al redelijk snel weer verholpen, maar het gas werd nog niet aangesloten.

Eerst moeten de getroffen bewoners hun hoofdkraan dicht draaien, om te voorkomen dat gas vrijkwam als het net weer op druk werd gebracht.

Dat ontsnappen van gas komt met name voor bij apparatuur van voor 1970, omdat die zichzelf niet uitschakelt als de gasdruk wegvalt. Om het netwerk weer op druk te brengen, wilde Enexis dat alle huishoudens de hoofdkraan dichtdraaiden. Mensen die gastoestellen van voor 1970 gebruiken, konden Enexis bellen.

NL-Alert

Enexis waarschuwde bewoners van Schalkhaar zondagavond onder andere met geluidswagens. Ook werd door de Veiligheidsregio IJsselland een NL-Alert verstuurd.

'Lekker patat gefrituurd'

Nol Buwalda liet zondagavond zijn hond Daisy uit. ,,Wij wonen aan de Oerdijk en mijn zoon en vrouw hadden vanmiddag al gas geroken. Toen heb ik de geiser en gevelkachel dichtgedraaid", vertelt Buwalda. ,,Mijn zoon was bij ons om PSV- Ajax te kijken. We hebben later maar lekker patat gefrituurd. 's Avonds belde mijn zus dat we de hoofdkraan dicht moesten draaien. Dat heb ik rond kwart over negen gedaan. Ik heb ook wel een busje van Enexis zien rijden. Er werd wel wat omgeroepen, maar als je binnen zit kun je niet horen wat."

Volledig scherm
Geluidswagen Enexis rijdt door Schalkhaar om mensen te waarschuwen hun gaskraan te sluiten. © Rhody Lokate / News United

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer