Van Amsterdamse rapper met ‘schijt’ naar Bathmense vader met verantwoordelijkheid

VideoRapper Sjaak scoorde deze zomer een megahit met het aanstekelijke Stap voor Stap. De liefde bracht de ras-Amsterdammer van de rauwe straten in de hoofdstad naar Deventer. Nu verkast hij zelfs naar Bathmen, voor de rust en voor zijn dochter. Hoe rapper Sjaak net niet de nieuwe coffeeshopbaas is van Deventer én mijmert over de rust van de Schipbeek. ,,Toen ik die tekst voor Stap voor Stap bedacht was ik niet nuchter.’’

Alles is relatief, beseft rapper Sjaak (Mehdi Chafi, Amsterdam, 1984). De Amsterdammer doorspekt zijn gesprekken met koosnaampjes als ‘broski, tijger, topper’, maar vooral met het in de hoofdstad onvermijdelijke ‘gap’. Vijf minuten luisteren naar het raspende stemgeluid van de rapper en je waant je op een Mokumse straathoek, met Sjaak als gids. Toen die gids zo'n vijf jaar geleden naar Deventer kwam, voelde die stad al als een uitdaging. ,,In het begin was het de hel, een gevangenis.’’ En zie nu: het straatjochie uit ‘Oost’ dat gold als etter (blowen, stelen, een straatoverval) is straks een huisvader in Bathmen, een Sallands dorp met iets meer dan 5000 inwoners, waar de Schipbeek lieflijk kabbelt en zonder achterlicht fietsen nog als misdrijf geldt. 

  1. Groot deel gemeenteraad Deventer wil uitleg over niet hijsen van regenboogvlag

    Groot deel gemeente­raad Deventer wil uitleg over niet hijsen van regenboog­vlag

    Negen raadsfracties in de gemeente Deventer willen uitleg van het college van burgemeester en wethouders over de keuze om de regenboogvlag onlangs niet te hijsen als reactie op de omstreden Nashville-verklaring. De negen partijen vormen een overgroot deel van de gemeenteraad en geven aan teleurgesteld te zijn over het feit dat in ‘regenboogstad Deventer’ het college de vlag niet heeft gehsen bij het stadhuis, waar dit in verschillende andere gemeenten wel gebeurde.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

Wie moet de nieuwe burgemeester van Deventer worden?

  • Martijn Dadema (man, 43 jaar, GroenLinks, burgemeester van Raalte) (13%)
  • Ron König (man, 54 jaar, D66, waarnemend burgemeester Deventer) (20%)
  • Keklik Yücel (vrouw, 50 jaar, PvdA, voormalige Tweede Kamerlid) (53%)
  • Maakt me niets uit, als het maar een vrouw is! (7%)
  • Maakt me niets uit, als het maar een man is! (7%)
5195 stemmen