Van geboorte tot de slacht: bij Annette uit Diepenveen gaat geen dier het erf af

videoGeen dier meer het erf af. Grootbrengen, gebruiken als melkkoe of kip en dan zelf slachten en het vlees verkopen. Maar dan niet meer alleen de koeien en hennetjes. Maar ook de stiertjes en haantjes grootbrengen. En bij de varkens mogen ook alle mannetjes gewoon blijven leven. Natuurderij-boerin Annette Harberink uit Diepenveen, nu al biologisch dynamisch, wil een echt compleet gesloten systeem bouwen. Maar om de mannen een leven te geven heeft de boerderij in de uiterwaarden wel iets nodig: vleeseters.

Haar hersenen stoppen nooit met rekenen. Ze is niet van de marketing, of van de mooie praatjes. Maar van het rekenen en mijmeren, daar is ze wel van, grijnst Harberink. Hoe kun je het systeem gesloten krijgen? Genoeg akkerbouw om de koeien eten te geven. Genoeg mest om het land rijk te houden en geen kunstmest te hoeven gebruiken. Van een deel van de melk wordt al biologische kaas gemaakt. Maar Harberink wil meer. Zelf slachten. Op haar grond. Zelf het vlees verkopen. ,,De melk mag voor mij part naar Denemarken. Het gaat me om de dieren.”

  1. Feesten bij Deventer Buitensociëteit mag op voorwaarde van extra maatregelen
    PREMIUM

    Feesten bij Deventer Buitenso­cië­teit mag op voorwaarde van extra maatrege­len

    De Deventer Buitensociëteit in Steenenkamer krijgt een omgevingsvergunning zodat zij de feestactiviteiten kan blijven voortzetten. Het Voorster college heeft het verzoek van buurtbewoners om handhavend op te treden tegen de Buitensociëteit wegens geluidsoverlast en illegale activiteiten afgewezen. Het college eist wel dat het bedrijf van wethouder/ondernemer Arjen Lagerweij maatregelen treft om de overlast te minimaliseren.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer