Vandaag krijgen alle eindexamenleerlingen hun uitslag
en de duizend in Deventer een roos van hun school

videoTegen de duizend rozen levert bloemisterij Flierman deze woensdag af aan de twee examenlocaties van de middelbare scholen in Deventer: VMBO op De Marke en havo/vwo op Het Vlier. Elke examenleerling krijgt een roos: om te vieren, of om te troosten. 

De 450 dieprode rozen zijn voor De Marke. ,,Traditiegetrouw", weet Frederie Tiebot van de Diepenveense bloemenzaak. ,,De Marke altijd rood, Het Vlier altijd alle kleuren van de regenboog. We doen dit al jaren voor de scholen. Ik weet niet beter. Tien, twaalf jaar? En alle kinderen. Niet alleen die geslaagd zijn.”

In de rappigheid heeft ze al weer een aantal stengels ontdaan van doornen en blad. ,,Je kunt die kinderen toch niet een roos met doornen in de hand duwen? Dus maken we ze allemaal schoon. We pakken ze niet in. Dat is heel veel extra werk. Hebben we ooit wel gedaan. Toen ging de school zelf inpakken en het jaar erna was het prima zonder plastic. Dan kost duizend bloemen inpakken binnen korte tijd toch heel veel tijd op een hele drukke dag. En nu zou je het niet meer doen vanwege de duurzaamheid.”

Frederie (tweede van links) tussen haar collega's Kasper, Saskia en Mariet. Alle rozen worden ontdaan van het onderste blad en de doornen, voordat ze naar de eindexamenklanten gaan.
Volledig scherm
Frederie (tweede van links) tussen haar collega's Kasper, Saskia en Mariet. Alle rozen worden ontdaan van het onderste blad en de doornen, voordat ze naar de eindexamenklanten gaan. © FOTO HISSINK

Bijna alle rozen zijn binnen bij de bloemist. Met recht een zee, maar voor de groothandel geen gigantische hoeveelheid. ,,Geen probleem om deze aantallen te bestellen. En we plannen extra een collega in, die helpt schoonmaken. Dan is het allemaal prima te doen. Ik kijk aan het einde van de middag of ik er genoeg heb, anders bestel ik er nog wat bij.” 

En dan vanaf nu duimen: wordt het een blijdschapsroos of een troostroos deze woensdagavond? De landelijke normeringen worden vanochtend bekend. Vanaf dan is het op elke middelbare school in Nederland koortsachtig rekenen: wie is door en wie niet? En wie krijgt vanmiddag een telefoontje?

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer