Volledig scherm
Vanaf volgende maand geldt een nieuwe dienstregeling in het gebied Midden-Overijssel. Voor het busvervoer in Salland verandert veel. © Frans Paalman

Veel wijzigingen op komst busvervoer rondom Deventer

Buslijn 4 tussen Deventer en Raalte vervalt volgende maand. De busverbinding is ingekort in de nieuwe dienstregeling waarmee vervoerder Syntus gaat werken. Er komen twee nieuwe buurtbusverbindingen voor in de plaats.

Het Vervoerplan 2018 voor Midden-Overijssel moet nog officieel worden gepresenteerd door concessiehouder Syntus en de provincie Overijssel, die opdrachtgever is. Volgens een woordvoerder van Syntus gebeurt dit op korte termijn.

De nieuwe dienstregeling gaat in op zondag 10 december. Uit een overzicht van de vervoerder blijkt dat het nodige gaat veranderen voor het busvervoer in Overijssel, met name in Deventer en omgeving. Een van de grootste veranderingen is het verdwijnen van lijn 4, de lijnbusverbinding tussen Deventer en Raalte via Schalkhaar. Deze lijn - nu een halfuur verbinding - verliest het traject tussen Schalkhaar en Raalte. Een door vrijwilligers opgezette buurtbusorganisatie gaat rijden met busjes tussen Heeten en Deventer en tussen Olst en Raalte (via Heeten). 

Financiële ruimte

De buurtbussen van Buurtbus Salland gaan vanaf 11 december rijden en kunnen maximaal 8 passagiers vervoeren. Buurtbusregeling Deventer-Heeten gaat om het uur; buurtbusregeling Olst-Raalte om de negentig minuten. Volgens Syntus, die de dienstregeling in opdracht van de provincie heeft aangepast, wordt met de wijzigingen financiële ruimte gecreëerd om te kunnen herinvesteren in andere vormen van mobiliteit, zoals de nieuwe centrumbus in Deventer, fietsvoorzieningen en deelautosystemen. 

Lijn 160 tussen Deventer en Rijssen raakt volgende maand ook een traject kwijt: het deel Bathmen-Rijssen komt te vervallen. Schoolbus lijn 660 tussen Deventer en Holten gaat daarentegen vaker rijden. Verder vervallen in Deventer de bushalten Sint Jurriënstraat, Van der Keesselstraat, Koningin Wilhelminalaan, Ceintuurbaan/ROC Aventus, Thomas Wildey, Havezatelaan en Keizerspad. Bushalte Het Vlier wordt verplaatst naar de Dreef,  de halte Baderikstraat schuift op naar de Radboudlaan en halte Ludgerstraat maakt ruimte voor een nieuwe halte aan de Lebuïnuslaan. Voor elke halte die verdwijnt geldt dat andere halten in de nabijheid zijn.

ROCOV

Dat het nieuwe vervoerplan nog altijd niet officieel is gepresenteerd wekt irritatie op bij reizigersorganisatie ROCOV Overijssel. "Intern zijn alle wijzigingen allang bekend en gedeeld met andere partijen, maar reizigers weten nog steeds van niets. Dat kan niet zo zijn. Wij gaan de partijen hier zeker op aanspreken", zegt Rik Goedman. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer