Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Verdachten van overvallen prostituees blijven vastzitten

ZWOLLE – Twee mannen die verdacht worden van het overvallen van prostituees in Zwolle en Deventer, hebben ook te maken met soortgelijke feiten in het zuiden van het land. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens een regiezitting in deze strafzaak. Beide verdachten blijven voorlopig vastzitten.


Het zou gaan om overvallen in Breda en Mierlo, aldus het Openbaar Ministerie. In de zaak zijn drie verdachten opgepakt, waarvan er in ieder geval twee vastzitten: de 22-jarige Sidney K. en de 21-jarige Souleymane S., allebei uit Zwolle. Beide heren zouden betrokken zijn bij de woningoverval in de Meppelerstraatweg in Zwolle in mei dit jaar. Vier dames werden daarbij overmeesterd. Ze werden op hun knieën gedwongen door een man met een mes terwijl de tweede man ze vastbond. Bij de overval werden onder meer zeven mobiele telefoons buitgemaakt. S. wordt ook gelinkt aan een gewapende woningoverval in de Eleonorastraat in Deventer in april dit jaar. Een van de slachtoffers zou een prostituee zijn geweest.

Gewapende overvallen
Het gaat om een omvangrijk onderzoek die zich nu dus ook heeft uitgebreid naar het zuiden van het land, aldus de officier van justitie. ,,De omvang heeft te maken met vermoedens dat er meer van dit soort gewapende overvallen op prostituees plaatsvonden. De onderzoeken in Breda en Mierlo lopen nog.'' Advocaat Voors maande de officier tot haast. Zijn cliënt, K., zit tot nu toe alleen vast op verdenking van de overval in Zwolle ,,en niet voor andere zaken. Hoe lang moet mijn cliënt wachten op onderzoeken naar zaken die hem toch niet raken?'' S. is in het verleden al eens veroordeeld voor forse strafbare feiten. De officier van justitie wilde dat hij in het Pieter Baan Centrum wordt geobserveerd. S. wil dat niet: voor gedetineerden staat observatie in het PBC gelijk aan een latere oplegging van tbs, een gevreesde maatregel. De rechtbank besloot het verzoek van de officier af te wijzen omdat aanwijzingen voor een stoornis ontbreken.

De zaak wordt naar verwachting pas laat volgend jaar inhoudelijk behandeld.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer