Volledig scherm
Ook in het Noordenbergkwartier boosheid bij William van Vemde: ,,M'n parkeervergunning voor m'n bedrijf kost tussen 700 en 800 euro per jaar. Daar mag iets tegenoverstaan.'' foto Ronald Hissink

Vergunningparkeerder in Deventer voelt zich weer gepiepeld

DEVENTER - Gemeente jaagt automobilisten met brief over vergunningparkeren weer in de gordijnen. 'Ze luisteren niet en zien ons louter als melkkoe'.

'Ongenuanceerd', zegt zelfs wethouder Liesbeth Grijsen (Gemeentebelang) over een brief die de gemeente verstuurde aan Deventenaren met een parkeervergunning. En voor nieuwe boosheid zorgt over het omstreden plan om in en om de binnenstad parkeerplekken, die nu louter voor vergunninghouders zijn, af te schaffen. Betaald parkeerders kunnen er dan ook terecht.

Kort voor de zomer puilde het stadhuis uit met vergunninghouders die verhaal haalden. Wel 261 euro per jaar betalen voor een vergunning, maar het risico lopen dat een betaald parkeerder je plek inneemt. Een andere zorg is meer verkeer in de nauwe straten in de binnenstad, als betaald parkeren op meer plekken kan. Volgens de gemeente valt het reuzemee en zijn zorgen niet nodig.

,,Wij weten beter, maar met onze geluiden is niets gedaan'', concludeert William van Vemde op basis van de brief. Ook andere vergunninghouders trekken die conclusie, want de eerste zin uit de brief is: 'De gemeente Deventer gaat in 2017 de meeste parkeerplaatsen in de stad omzetten naar betaald parkeren'. Besluit genomen, punt uit toch?.

Overleg
Verderop staat dat mensen worden uitgenodigd voor een informatie-bijeenkomst, in 2017. ,,Als ze ons zien als klootjesvolk, zeg dat dan eerlijk'', zegt Anton Slager uit het Bergkwartier. De kritiek klinkt ook in de schilwijken en het Noordenbergkwartier. Net als het Bergkwartier een historische wijk, met nauwe straatjes en weinig ruimte. Van Vemde uit ' de 'Noordenberg': ,,Vlakbij wordt het Grote Kerkhof autovrij en in de buurt komen het filmtheater en bibliotheek. De parkeerdruk zal enorm toenemen. Nu al is het lastig om je auto te parkeren.'' Van Vemde heeft twee parkeervergunningen; één als particulier, één als bedrijf. ,,Die laatste is nog veel duurder, kost tussen 700 en 800 euro per jaar. Daar mag iets tegenover staan.''

Commotie
Ook politiek is er (weer) commotie. VVD roert zich, maar nu ook coalitiepartijen PvdA en D66. Partijen herinneren zich dat bewonersoverleg was toegezegd. Grijsen geeft dat toe, maar wijst op de 'lastige' positie van het gemeentebestuur. De parkeermaatregel is onderdeel van de gemeentebegroting 2017. In juli wilde de politiek nog geen principe-besluit nemen en pas in november oordelen. Overleg over een maatregel die nog niet vaststaat, gaat moeilijk, reageert Grijsen.

Het is het kip-en-het-ei- verhaal; de oppositie verweet Grijsen in juni zonder overleg vooraf het plan te willen invoeren.

Overleg met bewoners komt er. Grijsen: ,,Na het principe-besluit van de raad in november. Of denkbaar is dat we de maatregel niet overal invoeren? Ja.'' Ze noemt de brief, althans de eerste zin, 'ongenuanceerd'. ,,Dat had anders gemoeten. Het was goed bewoners te melden hoe de situatie is. We sturen een nieuwe brief, met meer informatie.''

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer