Verhuizing dementerende ouderen Voorst uitgesteld: ‘Er dreigde hier een drama’
De verhuizing van zes dementerende ouderen in Voorst is tot 1 oktober uitgesteld. Dat is de uitkomst van intensieve onderhandelingen bij de rechtbank in Zwolle vandaag.
Eigenlijk zouden de zes ouderen zaterdag van De Benring in Voorst moeten verhuizen naar een ander tehuis van zorgaanbieder Sensire in Twello, die de zorg in Voorst financieel niet meer rond krijgt.
Daar kwam bijna heel Voorst tegen in opstand, omdat ze hun ouderen in hun eigen dorp willen houden. Zorgverlener Sensire zegt echter het financieel niet meer te kunnen bolwerken om voor slechts zes mensen de intensieve 24-uurszorg in stand te houden. Met meer mensen bij elkaar op één plek in Twello is dat wel rendabel, zegt Sensire.
De Zonneburg
De woonzorgcoöperatie Voorst, die de belangen van de bewoners behartigt, verzet zich hier fel tegen. Na een lange zitting bij de rechtbank in Zwolle waar naar een uitkomst werd gezocht, krijgt de coöperatie nu de tijd om deze week overleg te voeren met zorgresidentie de Zonneburg in Voorst om de zorg voor de zes mensen over te nemen.
1 december
De woonzorgcoöperatie vroeg in eerste instantie bij de kortgeding-rechter om de verhuizing op zijn minst uit te stellen tot 1 december. Het besluit om te moeten verhuizen viel pas vorige week en komend weekend zouden de ouderen al overgeplaatst worden.
,,Er vindt hier een groot drama plaats", zei advocaat Sebastiaan Garvelink namens de bewoners. Hij illustreerde dat met de situatie van de 89-jarige meneer Gierman, die begin dit jaar met cardiovasculaire dementie naar kleinschalig wonen op de Benring verhuisde. Zijn vrouw woont aan de overkant van de straat en kan haar man elke dag opzoeken. ,,Niets wees erop dat dat maar van korte duur zou zijn en nu krijgt hij plompverloren te horen dat hij weg moet. Ze worden uit elkaar gerukt.”
Geen argument
Volgens de advocaat is er sinds het besluit tot verhuizen bovendien geen enkel overtuigend argument genoemd voor de verhuizing. Die zet volgens de advocaat bovendien een ‘keten van verval’ in in de Benring. Andere zorgaanbieders in het gebouw, zoals 's Heeren Loo voor verstandelijk beperkten, zouden het ook moeilijk krijgen.
Volgens zorgkantoor Midden IJssel is de verplichting van het bieden van zorg geen garantie voor het bieden van die zorg op een bepaalde plek. ,,Als de continuïteit in het geding is, moet het zorgkantoor zorgen dat die alsnog gewaarborgd wordt, desnoods op een andere plek", betoogde advocaat Hamza Zourakhti namens Midden IJssel. ,,Natuurlijk begrijpen wij dat verhuizing gevoelig ligt. We hebben meegekeken naar andere oplossingen, maar die zijn er niet.”
Redelijke afstand
Het zorgkantoor en Sensire vinden uitstel tot december te duur en na lange onderhandelingen werd tot 1 oktober als deadline besloten. De woonzorgcoöpratie krijgt tot die dag de de kans om zelf met een oplossing te komen. Sensire en het zorgkantoor delen de extra kosten die met het uitstel gemoeid zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM
Wethouder Voorst smeekt minister: ‘Houd sluiting de Benring tegen, dit wordt schrijnend’
Wethouder Wim Vrijhoef van Voorst heeft zorgminister Hugo de Jonge gevraagd de gedwongen verhuizing van zes dementerende ouderen uit het dorp tegen te houden. De minister moet wat Vrijhoef betreft eerst met spoed laten onderzoeken of die verhuizing wel nodig is. -
PREMIUM
Zorgcentrum Voorst sleept zorgaanbieder voor de rechter: ‘onze ouderen mogen niet weg’
De woonzorgcoöperatie van De Benring in Voorst sleept zorgaanbieder Sensire en zorgkantoor Midden IJssel voor de rechter. Via een kort geding wil de coöperatie van het woonzorgcentrum voorkomen dat zes dementerende ouderen gedwongen worden te verhuizen naar Twello. -
PREMIUMvideo
Honderden inwoners Voorst strijden voor hun oude dag in eigen dorp: ‘Anders maar liever onder de grond’
Inwoners van Voorst pikken het niet dat zes dementerenden uit wooncentrum de Benring moeten verhuizen. Ze vrezen dat het woonzorgcentrum verdwijnt, waardoor ze hun eigen oude dag niet meer in hun geliefde Voorst kunnen doorbrengen. Honderden Voorstenaren lieten vanavond voor het woonzorgcentrum van zich horen.
-
PREMIUMVideo
Woede en onbegrip om gedwongen verhuizing demente inwoners Voorst: ‘Ik ga voor de deur liggen, ze gaat hier niet weg’
Terwijl zorginstellingen ‘efficiency-slagen’ maken, centraliseren en alsmaar groter worden, willen mensen hun oude ouders bij zich in de buurt houden, ook in een dorp. Dat lukt op veel plaatsen steeds beter. Toch dreigen in Voorst dementerende ouderen te moeten verhuizen naar een dorp verderop, omdat het financieel ‘niet meer uit kan’. Maar daar gaat de hele gemeenschap voor liggen. ,,Er gaat hier helemaal niemand weg.” -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Dementerende ouderen moeten toch weg uit Voorst: toekomst in Benring te onzeker
De zes dementerende ouderen in woonzorgcentrum De Benring in Voorst zullen waarschijnlijk toch moeten verhuizen naar Twello. Zorgkantoor Midden IJssel is niet akkoord gegaan met het plan van zorgverlener PGVZ om de ouderen in Voorst te kunnen laten blijven.