Volledig scherm
© Thinkstock

Verliefde therapeut in Deventer ‘speelde doktertje’ met cliënte

ZWOLLE – Een therapeut in Deventer zag er geen kwaad in toen hij ‘hartstochtelijk, passioneel’ verliefd werd op een cliënte. En hij voldeed alleen maar aan haar uitdrukkelijke wens om seksuele fantasieën te voeden. Vandaar zijn teksten via mail en app-berichten aan haar, zoals ‘mijn hoer, mijn geisha’. ‘Het was doktertje spelen, dat vond ze leuk.’

S.J. uit Deventer (50) blijft voor de rechtbank in Zwolle volhouden dat hij ‘gewoon’ in een gloeiende liefdesrelatie was beland met de destijds 33-jarige vrouw die begin vorig jaar om hulp bij hem aanklopte. ‘Ze had dezelfde opleiding als ik, we waren collega’s’, stelt hij, om te benadrukken dat er niets ongelijkwaardigs in de relatie was. Hij had ook nooit bedacht dat hun relatie strafbaar was vanwege de afhankelijkheidsrelatie. Wel vreesde hij voor de gevolgen voor wederzijdse partners: ‘we gingen allebei vreemd.’

De cliënte klopte aan om hulp, nadat ze al een heel circuit aan hulpverleners had versleten. Ze was in haar jeugd seksueel misbruikt en had mede als gevolg daarvan psychische problemen. De praktijk van J. die ze had gevonden op internet zat in de alternatieve hoek. Ze stelde daar al haar vertrouwen in, als laatste strohalm. Maar bij de zesde afspraak nam de therapie een bijzondere wending: het kwam tot seks in de praktijkruimte bij J. aan huis. En dat ging een poosje zo door: seks, met als toetje – of voorafje- een therapeutisch praatje.

‘Hij zei dat de seks erbij hoorde om mijn ervaringen te verwerken’, laat de cliënte weten in een slachtofferverklaring. De therapeut|: ‘Ze was een stralende vrouw, heel charmant en heel stellig. Ze kreeg alles van mij gedaan. Ik hield van haar en gaf haar in alles haar zin. En het misbruik in haar jeugd had ze al verwerkt, daar was ze heel stellig in.’ Hij gaf zich met haar over tot de wildste seksuele fantasieën, zowel in woord als in daad.

Volgens hem heeft hij gelijk na het begin van hun affectieve relatie gezegd dat de behandelrelatie dan over moest zijn, maar zo heeft zij dat niet opgevat. Gedurende enkele maanden klampte ze zich nog vast aan de strohalm dat hij haar kon helpen.

Pas na een maand of vier maakte ze er een einde aan. ‘Ik begrijp daar nog steeds niets van’, zegt de therapeut. Alles wat in berichten werd gezegd over therapie maakte volgens hem deel uit van het ‘spelletje’, de seksuele fantasie van haar waar hij zo graag in mee wilde gaan om haar een lol te doen.

‘Ik heb nog wel geprobeerd haar een droomprinses te noemen, maar het mocht van haar een tikkeltje harder, het was gewoon iets waar zij van genoot’, zegt hij over hun seksuele escapades.

De officier van justitie ziet het als een strafbare seksuele relatie: ze eiste wegens ontucht met een afhankelijk persoon een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. De therapeut zou zijn cliënte een voorschot smartengeld moeten betalen van 7.500 euro.

Uitspraak over twee weken.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer