Volledig scherm
Optreden van Rythm Devine tijdens de Deventer Dans dagen © Ronald Hissink

Video | Deventer danst in de schouwburg

DEVENTER - Dansend Deventer kreeg zondag de kans zichzelf te laten in een bomvolle schouwburg. Aan het slot van de Deventer Dansdagen lieten meer dan 25 groepen uit Deventer en omgeving zien wat hun danspassie was, in een groot scala van danssoorten: hiphop tot flamenco en van buikdans tot jazz.

Ruim 700 mensen keken vertederd naar de allerkleinsten van een jaar of 4 van SVS Schalkhaar, waarvan sommigen de pasjes moeilijk konden onthouden en die zwaaiden naar hun pappa of mamma vanaf het podium. Direct daarna was het ademloos stil tijdens de solodans van de 23-jarige Elena Iachininoto. Ooit danste zij bij Studio Danza, nu bouwt ze een danscarriere op in Den Haag en werkt met choreografen als Jerome Meyer. Zoals de commentaarstem tussen de dansgroepen aangaf: heel veel professionele dansers zijn ooit zo jong begonnen als de kinderen in de groep voor haar.

Urban Dance
Veruit de meeste dansers zijn onderdeel van dansgroepen of leerlingen dansscholen uit Deventer, Bathmen en Schalkhaar en maanden bezig geweest met het instuderen van hun act. Daarnaast waren er drie gastoptredens. Een heel jong en getalenteerd duo, Qu-Ling (13) en Faille, dansten op hun eigen choreografie. Ook de winnaars van de Urnan Dance battle, die vrijdag plaatsvond, lieten hun danskunsten zien op het podium. In de categorie basic won Maxim Post, Sjaemel Pattimukaij in categorie Advanced en Ruben Lapong in cat Pro.

Inhoud
Een paar optredens maakten ook extra indruk door de inhoud van het stuk. Zo draaide de dans van groepje meiden van Dance factory Jump met als titel 'Nooit meer naar school' heel mooi rond het thema pesten. Ook de 'Twee zussen"van Almax Dansstudio had een maatschappelijk thema. De dans werd opgedragen aan alle kinderen die in de oorlog of bij de vliegramp van de MH17 om het leven kwamen.

Maar vrolijke dansnummers waren er ook zoals de funk van Apropos en bijzondere acts als het paaldansen door twee meiden van Studio Firelily, de flamengo en de buikdanseressen niet te vergeten.

Terugblik
Lilian Vos van het Bureau Kunstcirquit en drijvende kracht achter de organisatie van de Deventer Dansdagen kijkt met een voldaan gevoel terug op de afgelopen week. ,,De compactere vorm van de opzet van dit jaar is goed bevallen. Het was jammer dat een van de workshopleidsters ziek werd, maar dat hebben we op kunnen lossen. Er was een workshop voor kleine kinderen die niet door kon gaan, maar die wordt op een later moment alsnog gegeven." Volgend jaar weer? ,,Ja, volgend jaar weer".

Video
Fragmenten van alle dansen zijn in video's terug te zien. De dansen staan gesorteerd op type bij elkaar verdeeld over vier korte filmpjes. Bij elkaar geven ze een idee hoe Deventer zondag danste in de schouwburg, als slot van de Deventer Dansdagen van 2016.
(App gebruikers: klik hier voor de filmpjes)

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer