Volledig scherm

Video | Deventer voor even Hollywood aan de IJssel

DEVENTER - De rode loper voor de Deventer Schouwburg was met een meter of vier wat aan de korte kant. Maar de hoofdrolspelers van de nieuwe Nederlandse speelfilm Een echte Vermeer sloegen het lopertje niet over.

Dranghekken om paparazzi en opdringerige fans op afstand te houden van de filmsterren waren niet nodig. Deventer waande zich niettemin voor heel even Hollywood aan de IJssel.

Genodigden uit plaatselijke politiek en het bedrijfsleven verschenen op de doordeweekse dag in hun beste pak. Hier en daar was een galajurk te ontwaren, een raadslid koketteerde met zijn nieuwe dansschoenen. Kortom, hoe glamoureus kan Deventer zijn?

De rode loper bij de ingang ligt er elke dag voor de ingang van de Deventer schouwburg. Dan kunnen alle bezoekers zich even een ster wanen. Maar dat wist hoofdrolspeler Jeroen Spitzenberger niet. ,,Die loper is mooi, maakt het mooi af'', zei Spitzenberger. Hij vertolkt in de zeven kwartier durende film op overtuigende wijze de Deventer kunstschilder Han van Meegeren (1889-1947). Voor een publiekspremière was de ervaren acteur nog nooit naar de provincie afgereisd.

Het circus rond de rode loper is in Nederland voorbehouden aan Amsterdam, of tenminste de Randstad. ,,Maar mooi dat we dat nu een keer anders doen'', zei Spitzenberger. ,,Al kom ik al vijftien jaar in deze prachtige schouwburg als toneelspeler.''

In aanwezigheid van de regisseur en hoofdrolspelers vond maandagavond 3 oktober de publiekspremière van ‘Een echte Vermeer’ plaats in Deventer. Na de film werd 'Een echte van Meegeren' door de familie Schoenmaker geschonken aan Deventer,

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer