Volledig scherm
Ger Visser komt aan bij de rechtbank in Almelo © Emiel Muijderman

Vier jaar cel geëist tegen Ger Visser senior van Eurocommerce

ALMELO - Voor de rechtbank in Almelo is maandagmorgen vier jaar celstraf geëist tegen de voormalige vastgoedbaron Ger Visser senior.

Hij wordt er van verdacht in het zicht van een faillissement tientallen miljoen euro's te hebben onttrokken aan de boedel van zijn bedrijf Eurocommerce. Ook zou hij financiering voor zijn projecten hebben verkregen op basis van vervalste huurovereenkomsten. Vissers vrouw en kinderen worden verdacht van medeplichtigheid.
Echtgenote Tegen echtgenote Patricia werd twee jaar onvoorwaardelijk celstraf geëist, omdat zij zou hebben meegewerkt aan het wegsluizen van miljoenen euro's. Ook hielp ze volgens de officier van justitie mee aan de eigendomsoverdracht van de echtelijke woning in Gorssel, zodat die buiten het persoonlijk faillissement kon worden gehouden.

Ger Visser junior Tegen zoon Ger jr. eiste officier mr. Wim Bollen 12 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Hem wordt verweten dat hij onder een hoedje speelde met zijn vader bij de overdracht van de Stal Eurocommerce. Die werd ver beneden de echte waarde overgeheveld van vader op zoon. Daarbij werd ook nog eens een schuld van 38 miljoen euro van de stal aan Eurocommerce Holding BV weggepoetst. Dochter Kristel hoorde 10 maanden onvoorwaardelijke celstraf eisen omdat zij op een vergelijkbare manier meewerkte aan de overdracht van hotel-restaurant De Roskam in Gorssel. Die ging voor 1 euro over en er werd een schuld van 4,9 euro aan Eurocommerce weggewerkt. Bovendien hield ze in de kluis in haar woning 368.000 euro van haar moeder verborgen.
Rijtjeshuis
"Toen het al te laat was heeft Visser eieren uit het mandje dat in handen van zijn crediteuren dreigde te komen, voor zichzelf proberen te redden", zo analyseerde de officier mr. Bollen de situatie. "Motief daarvoor was: het voorkomen dat een groots en luxueus leven, zoals de familie gewend was, zou moeten worden ingeleverd voor een leven in een rijtjeshuis met klerenaankopen bij de Zeeman. Dat heeft de familie, senior voorop, niet willen accepteren, en dat heeft geleid tot de faillissementsfraude. Het was bovendien bepaald geen kruimeldiefstal".

Vertroebelde kijk Bollen eiste lichtere straffen tegen Vissers echtgenote en kinderen omdat ze volgens hem deels ook slachtoffer zijn van vaders 'vechtlust en vertroebelde kijk op de werkelijkheid'. "Ik meen dat de familieleden zeker ook een stevig verwijt treft", aldus Bollen. "Maar ik zie senior toch als de grote initiator in deze fraude, als degene wiens wil wet is en tegenspraak niet duldt."

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer