Medewerkers van de EOD onlangs bij het onderzoek naar de V1 bij Deventer.
Volledig scherm
Medewerkers van de EOD onlangs bij het onderzoek naar de V1 bij Deventer. © Marcel van Saltbommel

Vliegende bom naast snelweg bij Deventer zit vol explosieve lading

De ‘vliegende bom’ die eind vorig jaar is gevonden langs de A1 bij Deventer ligt nog met de complete springlading in het weiland. Dat blijkt uit onderzoek. De kans is groot dat de snelweg tijdens de ruiming afgesloten wordt. 

Dat meldt Saskia van der Velden, woordvoerster van de gemeente Deventer. De zogeheten V1 ligt op Deventer grondgebied. De planning is dat de bom op zondag 8 maart verwijderd wordt.

Het is nog niet duidelijk hoe dat precies gaat gebeuren en wat het betekent voor het verkeer op de snelweg en bewoners van een aantal boerderijen in de omgeving. De komende maand volgt nader onderzoek en worden antwoorden op die vragen duidelijk. ,,De V1 ligt zeer dicht bij de snelweg, de kans is daarom groot dat de A1 tijdens de ruiming enige tijd afgesloten is’’, zegt Van der Velden.

Laag voor laag

De vliegende bom - nazi-leider Adolf Hitler bestookte er Londen mee - ligt op ongeveer anderhalf tot twee meter onder de grond. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft afgelopen weken onderzoek gedaan. Laag voor laag is de grond onderzocht. De raket zelf is grotendeels verwoest. De springlading is nog in goede staat, zo is gebleken.

De plek langs de snelweg waar de V1 inmiddels weer afgedekt onder de grond ligt.
Volledig scherm
De plek langs de snelweg waar de V1 inmiddels weer afgedekt onder de grond ligt. © Marcel van Saltbommel

De V1 werd aangetroffen tijdens werkzaamheden voor de verbreding van de A1. De locatie is inmiddels weer afgedekt met zand. Zolang de bom ongestoord onder de grond ligt, is er geen risico voor de omgeving. Op de plek van het wapentuig een zware container geplaatst, zodat niemand erbij kan. Het gebied is met hekken afgezet en er hangt een beveiligingscamera.

Hoge waterpeil

Vanaf 17 februari gaat de EOD vervolgonderzoek doen. Dan wordt er gezorgd voor een lager grondwaterpeil, zodat de dienst de ontstekers in de bom beter kan zien. 

De vraag welke ontstekers in de V1 zitten, is belangrijk voor het plan van aanpak om het explosief te verwijderen. Mogelijk kunnen de ontstekers veilig worden verwijderd, waarna de bom vervolgens kan worden afgevoerd. Als dat niet mogelijk is, wordt het wellicht ter plekke - onder een berg zand - tot ontploffing gebracht. 

De V1 ligt op Deventer grondgebied, maar vlakbij de gemeentegrens met Voorst. Beide gemeentes houden eind februari informatie-bijeenkomsten voor omwonenden. 

Detailfoto van de V1.
Volledig scherm
Detailfoto van de V1. © Marcel van Saltbommel

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer