Volledig scherm
De renovatie van de 'vluchtelingenvilla' aan de Oude Rijksstraatweg in Twello is naar verwachting rond augustus gereed. © RONNY TE WECHEL

Vluchtelingenvilla in Twello binnen nu en een half jaar bewoond

Dat er al maanden hard wordt gewerkt aan de renovatie van de  Vluchtelingenvilla kan niemand in Twello zijn ontgaan. De aannemer verwacht het pand, dat in januari 2017 door brandstichting werd verwoest, rond de bouwvak in augustus op te leveren. 

Niet veel later nemen de eerste bewoners hun intrek in de villa. Zeker is dat twee gezinnen van statushouders, die tijdelijk elders zijn ondergebracht, naar het pand aan de Oude Rijksstraatweg 38 verhuizen. Deze gezinnen bestaan in totaal uit elf personen. De villa is opgedeeld in vier appartementen. Dit betekent dat er nog twee beschikbaar zijn voor een of twee andere gezinnen en/of individuele statushouders.

Inschrijven

De gemeente Voorst kan in de officieel als bedrijfspand te boek staande villa maximaal tien jaar lang statushouders laten wonen door gebruik te maken van een tijdelijke wet. Ingangsdatum van deze termijn is 13 oktober 2017. Zodra een statushouder een appartement in de villa betrekt, moet hij of zij zich in Voorst of elders laten inschrijven als woningzoekende. Als een passende woonruimte beschikbaar komt, vertrekt de statushouder uit de villa.

De renovatie van het pand kost circa 1,1 miljoen euro. De verzekering keerde na de brand ruim een miljoen euro uit aan de gemeente Voorst.  In 2016 betaalde de gemeente 400.000 euro voor de villa. De wijze waarop deze deal werd gesloten, leidde tot veel kritiek. Oud-eigenaren hadden de gemeente gevraagd mee te denken hoe zij het pand konden verkopen. Voorst schakelde vervolgens een makelaar in die het pand voor de gemeente kocht. Volgens verantwoordelijk wethouder Harjo Pinkster kon deze handelwijze door de beugel.

Beelden

Het onderzoek naar de brandstichting ligt al een poos stil. ,,We hebben destijds flink wat aandacht gevraagd via verschillende podia waaronder opsporingsprogramma’sDaar zijn beelden getoond, maar die hebben niet geleid tot herkenning van personen. Als we nieuwe aanwijzingen krijgen of als getuigen zich melden die meer weten, kan dit aanleiding zijn voor vervolgonderzoek'', zegt politiewoordvoerder Ruud Visser.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer