Volledig scherm
PREMIUM
Ted Klok, kinderarts-allergoloog van het Deventer Ziekenhuis. Het Deventer Ziekenhuis begint een nieuwe studie naar voedselallergie bij jonge kinderen (0-2 jaar). Er wordt gehoopt op een doorbraak, middels een orale immunotherapie die kinderen voorgoed moet genezen van de klachten. © FOTO HISSINK

Voedselallergie mogelijk verleden tijd dankzij onderzoek vanuit Deventer

Voedselallergie de wereld uit. Het zou maar zo kunnen, dankzij onderzoek vanuit Deventer. Kinderarts-allergologen van het Deventer Ziekenhuis mikken op een doorbraak bij een nieuwe studie die baby's en peuters voor altijd moet genezen van allergieklachten. Ted Klok, kinderarts-allergoloog en leider van het onderzoek, is vol goede hoop: „Er is hier een serieuze kans dat wij kinderen voorgoed af kunnen helpen van soms levensbedreigende situaties.”

Het onderzoek draait rond veertig jonge kinderen tussen de 0 en 2 jaar oud die al een voedselallergie hebben. Het gaat om pinda-allergie, kippenei-allergie en notenallergie. Het is de bedoeling deze kinderen dagelijks kleine hoeveelheden van de voeding toegediend krijgen waarvoor ze allergisch zijn - zogenoemde orale immunotherapie. 

De verwachting van de onderzoekers is dat het lichaam van de kinderen zichzelf leert anders op een bepaalde stof te reageren, omdat het immuunsysteem er langere tijd aan wordt blootgesteld. Een soort herprogrammering, stelt Ted Klok, kinderarts-allergoloog van het Deventer Ziekenhuis.

  1. Moskeeën Oost-Nederland nog extra beveiligd, Medine in Raalte kan ‘meteen bellen’ met politie
    PREMIUM

    Moskeeën Oost-Nederland nog extra beveiligd, Medine in Raalte kan ‘meteen bellen’ met politie

    Moskeeën in Oost-Nederland hebben zich beraden op extra maatregelen rond het vrijdaggebed van vandaag. Aanleiding is de aanslag op twee islamitische gebedshuizen, vorige week vrijdag in Nieuw-Zeeland. Ook de schietpartij in Utrecht draagt bij aan de toenemende gevoelens van onveiligheid. Maar niet overal wordt nog extra gesurveilleerd. Niet nodig, zegt het Raalter moskee-bestuur. ,,Maar als er iets is kunnen we meteen de wijkagent bellen.’’

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer