Volledig scherm
De 'oogst' van een rondje lopen door de stad. © Eigen foto's

Volle afvalbak in Deventer nu zelf bij het oud vuil

De openbare afvalbakken in Deventer gaan bij het grofvuil. Ze worden - in fases - alle 1300 vervangen. Dat gebeurt omdat de huidige prullenbakken te vaak worden gebruikt waarvoor ze niet zijn bedoeld: voor het illegaal dumpen van huisvuil, voornamelijk. En ook ondernemers dumpen er soms hun afval. 

Het probleem speelt al jaren en de gemeente is het inmiddels 'meer dan zat', zegt woordvoerder Maarten-Jan Stuurman. De gemeente moet er ook extra kosten door maken. Stuurman: "En die moeten de andere inwoners uiteindelijk betalen."

Dagelijks geleegd

Dagelijks en op zaterdag twee keer per dag, worden de bakken in het centrum geleegd, en nog puilen ze regelmatig uit. Binnenstadbewoner Theo Bruyns ergert zich er groen en geel aan, en vooral ook aan de mensen die het veroorzaken. "Ik spreek ze er ook wel op aan, maar dan reageren mensen vaak met 'waar bemoei je je mee', of 'dat is toch mijn zaak'. Ik zeg er zelfs zo vaak wat van dat mijn vrouw niet eens meer met me wil winkelen." 

Tijdens een ommetje door de binnenstad afgelopen zondag, mét zijn vrouw, fotografeerde Bruyns zomaar enkele met zakken huisvuil volgepropte prullenbakken die hij tegenkwam. Negen stuks. "Maar ik had er wel twee keer zoveel kunnen maken." 

Volproppen

Door de opening van de afvalbakken met spijltjes te verkleinen, is door de gemeente al geprobeerd te voorkomen dat de afvalbakken oneigenlijk worden volgepropt. Dat bleek vergeefs: "De spijltjes zijn er door inwoners helaas weer uitgesloopt", zegt Stuurman.

De problematiek van de volle afvalbakken geldt voor de hele stad, maar  bij het vervangen van de huidige is de binnenstad als eerste aan de beurt. Bij wijze van proef wordt in het zogenoemde kernwinkelgebied op een aantal plekken gescheiden bakken geplaatst. Dat gebeurt nog deze maand. "Als dat goed bevalt breiden we dat verder uit", zegt gemeentewoordvoerder Maarten-Jan Stuurman. 

Fietsen

Het vervangen van de afvalbakken gebeurt vanwege de kosten in fases. Hoe hoog die kosten zijn, kon de gemeente gisteren niet zeggen. Bruyns heeft er weinig fiducie in dat de nieuwe afvalbakken de oplossing blijken: "Zolang er niet wordt gehandhaafd helpt niets. Dat werkt ook zo met illegaal fietsparkeren: als er fietsen worden weggehaald, dan leren ze het wel. Anders niet."

 1. MS-patiënt Gerrit-Jan (38) uit Deventer hoopt op gulle bezoekers Dickens voor behandeling in Mexico
  video

  MS-pa­tiënt Ger­rit-Jan (38) uit Deventer hoopt op gulle bezoekers Dickens voor behande­ling in Mexico

  Glühwein, wafels en warme chocomel. Op het Dickens Festijn worden flink wat lekkernijen verkocht. Een extra zakcentje voor de in 19e eeuwse Engelse stijl uitgedoste figuranten achter de kramen in het historische Bergkwartier. Maar voor de 38-jarige Gerrit-Jan Willems uit Deventer is het meer serieus: zijn opbrengst is bestemd voor stamceltherapie in Mexico tegen zijn ziekte Multiple Sclerose (MS), een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer

poll

Is Deventer blij met de jubileumkerstboom op de Brink?

Is Deventer blij met de jubileumkerstboom op de Brink?

 • Ja, het is een echte topboom! (85%)
 • Hij kan er zeker mee door. (6%)
 • Deventer verdient een mooier exemplaar. (4%)
 • Deze boom is het aanzien niet waard. (4%)
3569 stemmen