Voor het eerst erkent rechercheteam fouten in de Deventer moordzaak: ‘Je hebt toprechercheurs en mindere goden.’

videoDe recherche die in 1999 de moord op weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer onderzocht erkent fouten te hebben gemaakt. Advocaat-generaal Diederik Aben van de Hoge Raad noemt delen van het onderzoek zelfs ‘geblunder’. Advocaat Geert-Jan Knoops, die de veroordeelde Ernest Louwes bijstaat, ziet inmiddels voldoende aanleiding om officieel te vragen om herziening van de twintig jaar oude en nog steeds geruchtmakende Deventer moordzaak.

Rechercheleider Jaap Visscher en rechercheur Ab Wormgoor reageren morgen in een speciale bijlage in de Stentor voor het eerst op alle kritiek over het politieonderzoek naar de spraakmakende moord. Maandag is het exact 20 jaar geleden dat weduwe Jacqueline Wittenberg (60) door wurging en vijf messteken in de borstkas om het leven kwam in haar woning aan de Zwolseweg. De rechercheurs blijven ondanks de gemaakte fouten wel overtuigd dat met Louwes de juiste dader is veroordeeld. 

Ernst Louwes verzet zich maandag in het gerechtshof, na de uitspraak.
Volledig scherm
Ernst Louwes verzet zich maandag in het gerechtshof, na de uitspraak. © ANP

Veel kritiek

Het afgelopen jaar kreeg het rechercheteam van destijds veel kritiek op het onderzoek. In het voorjaar kwam een opgedoken cd-rom naar buiten waaruit zou blijken dat bewijs door de Technische Recherche zou zijn vervalst. 

Ook verklaart advocaat-generaal Diederik Aben - die namens de Hoge Raad onderzoek doet naar mogelijke herziening van de moordzaak - tegenover deze krant dat de schouwarts destijds is weggestuurd op de plaats delict. Daardoor is het exacte tijdstip van de moord nooit vast komen te staan. Het precieze tijdstip is relevant, omdat de veroordeelde Ernest Louwes geen alibi had voor de donderdagavond, maar wel voor de vrijdag.

Quote

Er is geblunderd, maar het is niet mijn taak om de politie terecht te wijzen

Diederik Aben, advocaat-generaal
  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer