Volledig scherm
Een extraatje voor inwoners van de gemeente Voorst: ze kregen het bedrag voor de zogeheten precariobelasting teruggestort. © ANP XTRA

Voordeeltje voor inwoners Voorst

Een blik op hun bankrekening heeft inwoners van de gemeente Voorst aangenaam verrast. Ze zagen dat er door het drinkwaterbedrijf Vitens geld is teruggestort. Het gaat om de eerder geïnde zogeheten precariobelasting in 2017, waarvan het volledige bedrag 119,85 euro is.

Vitens heeft de beroepszaak tegen de gemeente Voorst over de precariobelasting gewonnen. Volgens de rechter had die belasting in 2017 niet geheven mogen worden. Het drinkwaterbedrijf inde de precariorechten, een gemeentelijke belasting, namens de gemeente bij zijn klanten.

Juridisch getouwtrek

Door de uitspraak van de rechter moet de gemeente Voorst Vitens die geïnde precariobelasting terugbetalen. Het gaat daarbij om zo'n 1,15 miljoen euro. Het juridisch getouwtrek met Vitens kostte de gemeente ook nog eens zestigduizend euro. 

Opmerkelijk was dat Voorst in 2017 zijn inwoners compenseerde voor de precariobelasting die ze betaalden. Ze zagen het bedrag in mindering gebracht op de rioolheffing. Volgens een gemeentewoordvoerder heeft Voorst zo'n 1,2 miljoen (inclusief onder meer administratiekosten, mv) ter compensatie verstrekt.

Eenmalig voordeel

De kans bestaat dat inwoners en bedrijven dat compensatiebedrag niet hoeven terug te geven aan de gemeente. B en W van Voorst hebben in ieder geval de gemeenteraad voorgesteld hen het geld te laten houden. Het college heeft het over een ’eenmalig voordeel’ voor burgers en bedrijven. De raad moet er nog een knoop over doorhakken.

Gemeenten kunnen voor het gebruik van hun grond belasting heffen. Denk bijvoorbeeld aan een horecabaas, die op gemeentelijke grond een terras inricht. Maar ook voor pijpleidingen en elektriciteitskabels onder de grond van de gemeente moet precariobelasting worden betaald.

Verkapte belasting

Vitens was de partij die de precariobelasting via de drinkwaterrekening in rekening bracht bij zijn klanten in de gemeente Voorst. Het drinkwaterbedrijf beschouwt de precariorechten als een verkapte belasting. De Hoge Raad heeft Vitens eerder dit jaar in het gelijk gesteld, waardoor het geïnde geld over 2017 terug moet naar inwoners en bedrijven.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer