Voorkeur voor museum in voormalige bibliotheek aan Brink in Deventer

Het plan voor een museum, museumwinkel, horeca en woningen van Vastgoed VBN is als beste uit de bus gekomen als nieuwe bestemming voor de voormalige bibliotheek aan de Brink 70 in Deventer. 

Het plan kreeg de meeste steun bij de peiling onder inwoners en is door het college van B en W als beste beoordeeld op de gunningscriteria. De openbare binnentuin en de voorgestelde architectuur waren daarbij doorslaggevend, aldus het gemeentebestuur in een toelichting.

Vastgoed VBN wil op de begane grond een museum vestigen en daarnaast een museumwinkel en horeca met een terras in de binnentuin. De voorgevel aan de Brinkzijde blijft grotendeels intact. In de Kleine Overstraat komen gevels in klassieke stijl en de toegang tot de binnentuin. Op de bovenverdiepingen komen appartementen. Wat betreft het museum is nog onduidelijk om welk initiatief het gaat. Bekend is dat het Speelgoedmuseum van de gemeentelijke organisatie Deventer Verhaal lonkt naar het pand, vooralsnog is die optie voor het gemeentebestuur niet aan de orde. De invulling is aan VBN.

Mening inwoners

De inwoners van de stad konden via een peiling op internet een voorkeur voor één van de vier plannen aangeven. Ook tijdens de informatieavond konden bezoekers via een formulier aangeven welk plan hun voorkeur heeft. Het plan van Vastgoed VBN kreeg met 1360 stemmen de meeste steun. Het andere plan voor een museum kreeg zo’n 700 stemmen, en de plannen voor een casino van Karel Lassche en wonen voor senioren minder dan 500.

De plannen zijn beoordeeld op vooraf gestelde criteria. Hoe wordt omgegaan met de overgang van een woongebied naar een winkelgebied? Wordt rekening gehouden met de cultuurhistorie van het gebouw dat ooit een Gasthuis was? Wat doet het plan met de zijstraat, de Kleine Overstraat? En is het plan duurzaam en energiezuinig? Bij deze beoordeling kwam het plan van Vastgoed VBN ook als beste uit de beoordeling.

Verder proces

Het college heeft het voornemen om de verkoop voorlopig te gunnen aan Vastgoed VBN als de gemeenteraad dat ook steunt. Daarna werkt Vastgoed VBN het plan uit en moet het bestemmingsplan worden gewijzigd.   

Impressie van hoe Brink 70 eruit moet gaan zien.
Volledig scherm
Impressie van hoe Brink 70 eruit moet gaan zien. © impressie vastgoed VBN/gemeente Deventer
Impressie van hoe Brink 70 eruit moet gaan zien.
Volledig scherm
Impressie van hoe Brink 70 eruit moet gaan zien. © impressie vastgoed VBN/gemeente Deventer

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer