fraude money geld verduisteren stock
Volledig scherm
fraude money geld verduisteren stock © Getty Images/iStockphoto

Voormalige ambtenaar Deventer ging er met geld vandoor: ‘Mannen kregen nog geld van mijn vader’

Nadat een ambtenaar van de gemeente Deventer was vertrokken ontdekte zijn werkgever dat hij in een jaar tijd ruim 22.000 euro had verduisterd. Als medewerker van de Kredietbank en later de afdeling schuldhulpverlening kon de 22-jarige Amir G. uit Zutphen makkelijk bij geld komen dat bestemd was voor mensen die onder bewind staan.

Zijn verklaring voor de politierechter in Zwolle luidt dat hij werd bedreigd door ‘mannen’, die zeiden nog geld van zijn vader te krijgen. Wie die mannen dan zijn geweest wist G. niet of wilde hij niet vertellen. En vader is een paar jaar geleden met de noorderzon vertrokken, dus hem kon hij het niet vragen. Zijn moeder, die het toch al zo moeilijk had met het vertrek van de vader, wilde hij niet met zijn zorgen lastigvallen.

Een deel van het geld maakte hij gewoon over naar zijn eigen bankrekening, maar het grootste deel kwam via zogenaamde prepaid debetcards terecht. Die zijn ook bedoeld voor cliënten die in de schulden zaten en waarmee ze goederen kunnen aanschaffen.

Werkstraf

Of het verhaal van de dreigende mannen klopte, daar kregen de officier van justitie en de rechter niet de vinger achter. Voor de straf deed het er ook eigenlijk niet toe. De rechter veroordeelde G. tot een werkstraf van honderd uur.

De Zutphenaar zegt sinds begin dit jaar weer werk te hebben, en hij zou zijn baas hebben ingelicht over de strafzaak. Van de ‘mannen’ heeft hij geen last meer. Wel moet hij het geld aan de gemeente terugbetalen.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer