ProRail denkt aan twaalf nieuwe geluidsschermen langs de spoorlijn in Twello. Een slecht idee, aldus het Voorster college.
Volledig scherm
ProRail denkt aan twaalf nieuwe geluidsschermen langs de spoorlijn in Twello. Een slecht idee, aldus het Voorster college. © Google

Voorst blijft zich verzetten tegen nieuwe schermen langs spoorlijn in Twello

Als er twaalf nieuwe geluidsschermen langs de spoorlijn in Twello komen, heeft dit een zeer negatief effect op de stedenbouwkundige samenhang en die is essentieel voor de leefbaarheid in het dorp. Dit stelt het Voorster college in een brief aan Ingenieursbureau Movares Nederland, dat voor ProRail de mogelijkheden voor geluidswerende maatregelen langs spoortrajecten onderzoekt.

Begin dit jaar zei wethouder Arjen Lagerweij in de Stentor dat er in Twello 'geen Berlijnse muur moet ontstaan'. Hoge geluidsschermen doen volgens het college afbreuk aan de beeldkwaliteit van het dorp. Alleen met het door ProRail voorgestelde scherm van een meter hoog  - was aanvankelijk twee meter - en zeventig meter lang bij het Hartelaar hebben B en W geen moeite. Op andere locaties zijn nieuwe schermen tot vijf meter hoog voorzien. Die zouden volgens het college tot een ongewenste tweedeling van Twello leiden.

In de brief aan Movares schrijft het college dat in het verleden bewust geluidsmaatregelen zijn genomen, bestaande uit raildempers en lage geluidsschermen. Van de 21 aan de geplande nieuwe schermen 'gekoppelde' woningen zijn er twaalf van gevelisolatie voorzien.

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer